Primești îngrijiri medicale în România, dacă nu ești asigurat, în perioada ordonanțelor militare?

Astăzi a avut loc o nouă ședință de Guvern prin care s-au luat câteva măsuri importante în ceea ce privesc asigurările medicale și tot ceea ce este legat de sistemul medical și de bunul mers al lucrurilor în raport cu pacienții.
Primești îngrijiri medicale în România, dacă nu ești asigurat, în perioada ordonanțelor militare?
Hotărârile de Guvern luate în ședința de astăzi vin cu reglementări cadru în cea ce privesc tote serviciile medicale din România, în această perioadă de stare de urgență. Măsurile adoptate de Guvern pentru a combate şi limita efectele epidemiei din punct de vedere medical şi sanitar astăzi au fost luate 2 hotărâri de guvern, una priveşte stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii pentru perioada în care ne aflăm, foarte importante pentru modul de reglementare a relaţiei medic-pacient, se prelungeşte aplicabilitatea contractului cadru pentru pachetele de servicii medicale prin CASS, contractul cadru 2018-2019 se prelungeşte cu perioada stării de urgenţă.

Nu va fi necesară folosirea cardului de asigurat, practic serviciile medicale, de tot felul, pot fi acordate şi validate fără semnarea cu cardul CASS, medicii nemai având nevoie să transmită datele în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în termen de 3 zile de la data eliberării acestora. S-au mai luat hotărâri în ceea ce privește tratarea pacienţilor cu servicii medicale, şi în special pentru persoanele diagnosticate cu COVID-19. Astfel că, după noua reglementare aprobată, toate persoanele aflate pe teritoriul României, vor beneficia de servicii medicale chiar dacă au sau nu calitatea de asigurat și sunt infectați cu COVID-19.
Pentru cei infectaţi cu COVID-19 se reglementează consultarea la distanţă acordate de medicii de familie. Se mai prelungeşte şi termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere, de asemenea documentele necesare solicitate de CASS pot fi transmise prin mijloace informatice de comunicare sau prin depunerea de către alte persoane. Pentru cei cu boli cronice nu mai este necesară consultația/reevaluarea medicului specialist pentru reînnoirea scrisorii medicale inițiale, medicul de familie putând transmite prescripţia medicală în baza documentelor medicale existente.