Atenție, bucureșteni! Se dau amenzi de 20.000 de lei. Primăria a făcut anunțul

de: Claudiu Surmei
17 05. 2019

Primăria Capitalei îi avertizează pe bucureștenii care dețin terenuri pe care a crescut ambrozia, o plantă care provoacă alergii serioase, că pot primi amenzi între 750 și 20.000 de lei dacă nu o stârpesc. Specia este una invazivă, extrem de nocivă prin efectul și cantitatea de polen răspândită în atmosferă.

Primăriile de sector sunt obligate ca în fiecare primăvară să identifice terenurile invadate de ambrozie și să le comunice Primăriei Generale a Municipiului București (PMB). De asemenea, până la data de 5 iunie, proprietarii de terenuri trebuie să fie anuunțați cu privire la obligațiile care le revin.

PMB a dispus ALPAB să ia toate măsurile pentru a îndepărta ambrozia din parcuri și spațiile verzi pe care le are în administrare, dar ambrozia de pe terenurile private trebuie stârpită (cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenuri agricole, cu excepția erbicidării – în zonele de interes public) de proprietarii acestora până la data de 30 iunie, apoi să informeze în scris autoritățile. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă dispozițiile

„În perioada 1 iulie – 15 iulie, respectiv în perioada 16 – 31 iulie, comisia mixtă constituită la nivelul Capitalei va verifica terenurile și va aplică sancțiuni proprietarilor/administratorilor atunci când constată eventuale abateri de la prevederile legale.

Amenzile se situează între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice (conform Normelor Metodologice aprobate prin HG nr. 707/2018). Contravaloarea sancțiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului București”, se arată într-un comunicat emis de PMB.

În România, ambrozia s-a aclimatizat recent. Răspândirea sa a fost ajutată de încălzirea globală, iar după anul 1990 numeroase terenuri agricole au fost abandonate, au avut loc defrișări masive în sectorul silvic, astfel ambrozia s-a extins foarte mult în flora spontană, invadând inclusiv culturile agricole.