30 sept. 2024 | 11:57

Prima ninsoare puternică din acest an în România. Unde ninge abundent, cât măsoară zăpada FOTO

Vremea Meteo
Prima ninsoare puternică din acest an în România. Unde ninge abundent, cât măsoară zăpada FOTO
Prima ninsoare puternică din acest an în România. Unde ninge abundent, cât măsoară zăpada FOTO

Ciclonul care traversează țara noastră a adus temperaturi scăzute și precipitații abundente în majoritatea regiunilor. În cea mai mare parte a țării a plouat, în timp ce la munte a nins considerabil, la altitudini mari.

Imagini cu ninsoarea de la munte

România se află sub avertizări cod galben și cod portocaliu de vreme rea și luni, pe măsură ce ciclonul Ashley înaintează. Meteorologii au anunțat că la munte, la altitudini de peste 1.700 de metri, vor apărea precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare. În Poiana Brașov a nins deja, iar zăpada s-a așternut în mai multe regiuni, inclusiv în Munții Parâng.

După ploaia abundentă de duminică, din județul Brașov, pe fondul scăderii temperaturilor, în Poiană a început să ningă luni dimineață. Potrivit autorităților locale, stratul de zăpadă măsoară deja 5-6 centimetri, iar șoferii care ajung în zonă trebuie să aibă autoturismele echipate pentru ninsoare și polei.

ANM a prognozat zăpadă în Carpații Orientali și Meridionali, precum și vânt puternic. Rafalele de 70-90 km/h pot produce viscol și pot îngreuna circulația. Deocamdată, rămân în vigoare codurile galbene și portocalii de vreme rea și pe parcursul zilei de luni, 30 septembrie, însă acestea ar putea fi extinse. Meteorologii au precizat că nu este exclus să fie emis și un cod roșu, în funcție de evoluția vremii.

Cum va fi vremea zilele următoare

Ninge și la Rânca, iar pe drumul național 67C s-a așternut un strat de polei. Și la Vatra Dornei este zăpadă, iar pe Transfăgărășan autoritățile au intervenit deja pentru deszăpezire. Prima zăpadă din acest sezon a căzut și în Rarău, pe Transalpina și în Maramureș.

”Intervenim pentru prima dată în acest sezon cu utilajele de deszăpezire pe DN7C Transfăgărăşan. Vă rugăm să circulaţi cu prudenţă în zonele montane şi ţineţi cont de condiţiile meteo la planificarea deplasărilor!”, a transmis Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, pe platforma Facebook.

După răcirea bruscă a temperaturilor și precipitațiile abundente de duminică și de luni, urmează o pauză de la ploi. Temperaturile mai cresc cu câteva grade, însă nu vor mai ajunge la valorile de săptămâna trecută.

”Vestea mai bună este că de mâine începe un ușor proces de încălzire, care însă nu va mai aduce valorile termice la ceea ce am avut zilele trecute, dar vor fi foarte puține precipitații. Va fi o mică pauză, de câteva zile, din acest punct de vedere. De altfel, următorul episod cu precipitații se va manifesta în partea de vest a țării, spre sfârșitul săptămânii”, a spus șefa ANM, Florinela Georgescu.