A apărut prima fotografie cu o gaură neagră din Univers. De ce i se spune „monstrul”
Cercetătorii de la Event Horizon Telescope au făcut publică prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre din Univers.
O echipă formată din peste 200 de oameni de știință din toate colțurile lumii a făcut publică prima fotografie a unei găuri negre. Aceasta e localizată într-o galaxie denumită M87 și reprezentă un pas uriaș făcut în știință.
Gaura neagră e localizată la 500 de milioane de trilioane de kilometri de pământ. S-a reușit fotografierea ei cu ajutorul a opt telescoape, care au folosit o tehnică specială. Gaura neagră are un diametru de 40 de miliarde de kilometri și este de trei milioane de ori mai mare decât Pământul, adică mult mai mare decât întreg sistemul solar. E motivul pentru care a fost denumită „monstrul”.
Gaura neagră, una dintre cele mai mari din Univers
Gaura neagră fotografiată de cercetători este uriașă. În imagine se vede orizontul ei, care arată ca un inel de foc. De fapt, efectul e creat de gazul supraîncălzit care e absorbit de gaura neagră.
Lumina redată de acest fenomen este mai puternic decât cea redată de miliarde de alte stele la un loc. Este și motivul pentru care cercetătorii au reușit să o fotografieze, deși se află la o distanță uriașă față de Terra.
Punctul negru din mijlocul fotografiei este, de fapt, centrul puterii gravitaționale, care este atât de mare încât nici măcar lumina nu poate scăpa.
Ce sunt găurile negre și de ce sunt ele studiate
O gaură neagră ste o regiune în spațiu-timp cu o forță gravitațională uriașă, care absoarbe tot în jurul ei. Nici măcar particulele și lumina nu pot scăpa. Teoria relativității arată că o masă suficient de compactă poate deforma spațiul și timpul astfel încât să formeze o gaură neagră.
Limitele unei astfel de regiuni din care nimic nu poate scăpa este numită orizontul evenimentelor. Chiar dacă orizontul evenimentelor are un efect enorm asupra sorții și circumstanțele unui obiect care trece prin aceasta, nicio caracteristică aparentă nu poate fi observată. În multe moduri, o gaură neagră se comportă ca un corp negru ideal, deoarece nu reflectă lumină deloc.
Mai mult, teoria câmpului cuantic în spațiu-timp curbat prezice un orizont al evenimentelor invers proporțional masei acestuia. Temperatura este de ordinul miliardelor de grade Celsius în cazul găurilor negre de masă stelară, făcându-le imposibil de observat.