Prima aşezare din istoria României care a fost distrusă de Ceauşescu. Ce făceau grecii care veneau mereu aici

de: Cătălina Burghelea
22 06. 2022

România este o țară extrem de frumoasă, plină de atracții turistice pe care merită să le vizitezi în concediile tale. Un astfel de loc mirific este prima așezare din istoria țării noastre, despre care mulți nu știu, deoarece a fost distrusă de Nicolae Ceaușescu. Locul s-a conservat perfect, fiind o destinație perfectă și pentru iubitorii de istorie.

Știai de acest loc magnific?

Există în județul Tulcea o cetate așezată pe un deal, ce datează de mii de ani. În trecut, Capul Doloșman se numea Pteron Akron, promontoriul penelor, din vecinătatea cetății Orgame. Mai târziu, a primit numele de Argamum, ca mai apoi turcii să numească locul Dolaș (obstacol). Cumva, de-acolo i se trage denumirea actuală Doloșman (Capul Rău).

Promontoriul Doloșman apare în prezentări și ghiduri turistice drept „singura faleza stâncoasă de pe litoralul românesc”. Se spune că faleza mărginea un golf larg al Mării Negre. Marea Scitică sau Skytikos Ponto, cum îi spuneau grecii înainte de Pontus Euxinus. Așezarea lor, Orgame, pare să fi fost chiar prima cetate întemeiată de temerarii navigatori pe teritoriul actualei Românii, chiar înainte de Histria. În urma cercetărilor arheologice desfășurate aici între anii 1926 – 1932, după care 1965, s-a descoperit că Orgame (mai apoi Argamum) a fost continuu locuită vreme de 1.200 de ani.

Capul Rău – așezare încărcată de istorie

Cetatea este considerată prima localitate de pe teritoriul de astăzi al României, fiind menţionată într-un izvor antic (Hecataios, Periegesis). Aceasta a fost întemeiată la mijlocul secolului al VII-lea î.H de grecii din Asia Mică. Aici s-au găsit un complex funerar din necropola cetăţii, urme de locuire în zona de est a falezei – două cuptoare artizanale pentru ceramică, edificii şi cuptoare sau grupuri de morminte. Capul Rău este accesibil din comuna tulceană Jurilovca. Este situat la aproximativ șapte kilometri de drum de pământ.

Grecii obișnuiau să vină aici

În lipsa unor hărţi maritime bune, a busolelor şi a farurilor puternice, negustorii greci navigau pe mare doar ziua şi se fereau să piardă din ochi pământul. Aceștia urmau linia coastelor şi treceau din insulă în insulă, pentru a găsi întotdeauna un adăpost la lăsarea întunericului. Așa au ajuns și pe tărâm românesc.

Însă, anii ’70 au fost marcați de proiectul lui Nicolae Ceaușescu privind Delta Dunării. Fostul președinte al României și-a dorit asanarea parțială a complexului de lacuri Razim-Sinoe și transformarea întinsei suprafețe de apă în teren agricol. Astfel, lacurile, care atunci formau cel mai mare complex lagunar din Europa, au fost izolate de mare printr-o fâșie de pământ: cordonul litoral, notează tlgraf.ro.