Apar informații noi referitoare la persoanele care s-au confruntat cu forme grave ale infecției cu Covid-19. În urma unui studiu publicat în „Frontiers in Medicine”, s-a constat că această categorie de pacienți prezintă riscuri de deces, de două ori mai mari decât persoanele care au avut o formă ușoară Covid-19, în următoarele 12 luni.
Infecția cu Covid-19 este responsabilă pentru decesul a peste cinci milioane de oameni din întreaga lume, iar din păcate, numărătoarea nu a ajuns la final. În urma unui studiu, s-a constat că există un risc mai ridicat de deces în urma trecerii printr-o formă gravă a infecției cu Covid-19, acolo unde sechelele rămase afectează sănătatea pacienților pe termen lung.
Astfel, studiul indică un risc de două ori mai mare de mortalitate în următoarele 12 luni, o previziune care îi sperie pe cercetători, dar, în special, pe cei care s-au confruntat cu o astfel de formă. Potrivit datelor, categoria vizată ar fi cea a persoanelor sub 65 de ani.
Mai mult, acest studiu a arătat că o parte din pacienții cu forme grave Covid-19 au prezentat un risc crescu privind spitalizarea în următoarele șase luni. Cu privire la motivul deceselor persoanelor infectate cu Covid-19, studiul a indicat că doar 20% dintre persoane au murit din cauza complicațiilor specifice bolii.
”Am efectuat un studiu anterior care a arătat că pacienţii cu COVID-19 sever care s-au recuperat au avut un risc semnificativ mai mare de a fi spitalizaţi în următoarele şase luni. Acest nou studiu a extins acest lucru pentru a investiga riscul de mortalitate în următoarele 12 luni”, a declarat Arch Mainous de la Universitatea din Florida, autorul principal al studiului.
Potrivit ultimelor informații, studiul a fost efectuat cu ajutorul analizei dosarelor electronice de sănătate a 13.638 de pacienţi, care au efectuat un test PCR pentru COVID-19. Potrivit acestora, dintre pacienți, doar 178 au avut simptome grave ale infectării, în timp ce alte 246 au avut simptome ușoare sau moderate, iar restul au avut rezultate negative.
Potrivit cercetătorilor, toți pacienții urmăriți s-au vindecat de Covid-19, iar studiul a fost realizat pe baza rezultatelor de după boală. Astfel, cercetătorii au tras un semnal de alarmă privind evitarea pe cât posibil a formelor grave de Covid-19, recomandând cu toată încredere vaccinarea.
”Din moment ce ştim acum că există un risc substanţial de a muri din cauza a ceea ce ar fi probabil considerat a fi o complicaţie nerecunoscută a COVID-19, trebuie să fim şi mai vigilenţi în ceea ce priveşte diminuarea episoadelor severe de COVID-19. A risca şi a spera la un tratament de succes în spital nu transmite imaginea completă a impactului COVID-19.
Recomandarea noastră în acest moment este să folosim măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea, pentru a preveni episoadele severe de COVID-19″, a declarat Mainous, citat de Antena3.