Previziunea Danei Budeanu despre războiul Rusia – Ucraina. De ce dă vina pe SUA

Previziunea Danei Budeanu despre războiul Rusia - Ucraina. De ce dă vina pe SUA
Implicațiile globale ale crizei din Ucraina

Celebrul designer, devenit în timp și analist politic, Dana Budeanu afirmă cu tărie că Putin nu va cuceri Ucraina. Dana Budeanu merge mai departe cu comentariile, spunând că, de fapt, totul este o lecție dată de istoria modernă, mai ales cea legată de implicarea Statelor Unite în politica internațională și numai. Verdictul final, deși unul optimist aparent, este cât se poate de acid la adresa actualei crize geo-politice generalizate.

Implicațiile globale ale crizei din Ucraina

Intensificarea conflictului din Ucraina are consecințe grave asupra intereselor europene în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord. Ar putea perturba și mai mult aprovizionarea cu energie, ar putea exacerba insecuritatea alimentară și ar putea ajuta statele din regiune să câștige influență asupra SUA și Europei.

Soarta Ucrainei atârnă în balanță. Diplomația internațională reînnoită întărește speranțele pentru o soluție negociată, dar spectrul unui război total și de lungă durată devine o realitate, de la o zi la alta. Rusia a lansat o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, iar efectele asupra intereselor europene s-au extins mult dincolo de cele două țări, iar Orientul Mijlociu și Africa de Nord vor fi probabil afectate în mod special.

Printre cei care au comentat dur actuala situație, este și Dana Budeanu, făcând câteva predicții, aparent optimiste, dar extrem de acide:

„Puţin nu va cuceri Ucraina. Puţin se va limita la controlul Ucrainei la est de Kiev, în timp ce restul ţării va fi spulberat. Logistică militară şi infrastructura vor fi distruse sub privirile progresiste ale liderilor occidentali. Aplauzele lui Zelenski din diferite cancelarii vor deveni imaginea de care se vor agăţa zeci de milioane de ucrainieni nevinovaţi.

Ceea ce vedem acum, este o lecţie dură servită nemilos de o putere militară ignorată prea mult timp din nouă ordine mondială imaginată de SUA după sfârşitul Războiului Rece. Rusia a fost umilită sistematic în anii 90 şi apoi primită doar în antecamera noii reaşezări globale. Acest dispreţ a fost înghiţit de Putin pentru ani întregi, până când SUA s-a decis să administreze şi ultima aroganta, invitarea Georgiei şi Ucrainei în NATO.”, spune Dana Budeanu.

Dana Budeanu: „Zelenski este doar un actor devenit marionetă”

Deși războiul cotinuă, analiștii spun că Vladimir Putin a subestimat modul în care Ucraina și Occidentul vor reacționa la invazie. A descoperit că, însă, consecințele pentru Rusia sunt mult mai mari decât și-a imaginat. Mulți, inclusiv Putin, au presupus în mod greșit că Occidentul nu se va uni pentru a face față amenințărilor sale.

Cu siguranță, Volodimir Zelenski, un fost actor de comedie și de televiziune, nu ar fi un adversar de nădejde într-o bătălie pe scena mondială cu vicleanul și experimentatul dictator rus. Cum ar putea poporul ucrainean să suporte atacul rusesc, cu atât mai puțin să îi țină piept, lăsând tancurile și convoaiele rusești în grămezi de oțel ars și răsucit de-a lungul drumurilor ucrainene? Răspunsul îl dă tot Dana Budeanu, declarând:

„Zelenski nu este un lider. Zelenski este doar un actor devenit marionetă a Occidentului cu acceptul lui Putin. Zelenski nu este un erou şi este suficient să vezi imaginile cu refugiaţii pentru a înţelege asta. Faptul că marea masă s-a alienat şi Sua a decis că poate face când vrea revoluţii portocalii în Estul Europei este un adevăr.

Cine a crezut că statele pot fi conduse de wall-uri de pe Facebook sau Instagram, îşi primeşte acum răspunsul cinic dormind într-un cort de refugiaţi. Nimeni nu merită să treacă prin aşa ceva, dar istoria ne serveşte o lecţie despre ce înseamnă oameni de stat şi politica externă.”, mai afirmă Dana Budeanu.

Citește și: Cererea președintelui Chinei în războiul Ucraina – Rusia. Ce a discutat la telefon cu liderii Franței și Germaniei

Care va fi deznodământul final?

Pentru Rusia, acum, singura întrebare este ce fel de înfrângere este dispusă să negocieze. Poate Putin să păstreze Crimeea? Pot rușii să obțină o înțelegere prin care Ucraina să renunțe la orice dorință de a intra în NATO?

Posibil unul pe termen scurt. Singura speranță a lui Putin este ca Occidentul și Ucraina să-și piardă curajul și să facă greșelile pe care nu le-au făcut până acum. Dar acest lucru pare puțin probabil, având în vedere modul în care s-au desfășurat ultimele săptămâni.