Prețurile benzinei și motorinei ar putea scăpa de sub control. Teodorovici explică ce se întâmplă cu supraaciza
Deja controversată, chestiunea accizelor la carburanți ar putea rămâne în aer. Cum ar putrea totuși scăpa lucrurile de sub control? Cu o explicație vine Eugen Teodorovici, fostul Ministru al Finanțelor și senator PSD.
Eliminarea supraaccizei la carburanți a fost votată luna aceasta de Camera Deputaților cu 280 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și două abțineri, ceea ce înseamnă că proiectul de lege inițiat de PNL va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020.
Eugen Teodorovici despre supraacciza la carburanți
Eugen Teodorovici consideră că eliminarea supraaccizei poate fi realizată doar concomitent cu plafonarea preţurilor carburanţilor pentru o perioadă fixă. Dar, în acest sens, senatorul PSD este de părere că social democrații nu vor depune un proiect de lege în acest sens și posibil nici anul viitor.
„Din punctul meu de vedere, supraacciza se poate scoate cu această prevedere de plafonare pentru o perioadă fixă, la pompă, deci cu scăderea simultană a preţului la pompă. Pentru că un proiect de lege nu poate trece pe final de an atât de repede.
Promitem că nu se va emite o Ordonanţă de Urgenţă pe un astfel de aspect. Repet, este pentru binele economiei. O scădere a supraaccizei fără o astfel de măsură cumulativă nu va duce în mod automat la scăderea preţurilor la combustibil. Categoric nu. Uitaţi-vă în 2015 când am scăzut TVA-ul la 9% de la 24% la produsele agroalimentare, nu s-a regăsit în totalitate diferenţa între 24 şi 9 la produsul agroalimentar. Interesul naţional este mai presus de orice fel de regulă din Europa şi din lume”, a spus acesta.
Eugen Teodorovici a mai fost întrebat dacă va depune un proiect de lege anul următor în acest sens. Fostul Ministru al Muncii a declarat că anunţarea unei astfel de măsuri necesită imediata aplicare, potriviti stiripesurse.ro.
„Asta este o acţiune pe care când o anunţi, o aplici imediat. Pentru că poţi avea în piaţa creşteri atipice, cum am dat exemplul roborului 3,11 când ai anunţat că anulezi IRCC-ul, să creezi o creşetere poate artificială a roborrului, tocmai pentru că toţi vor fi nevoiţi să se ducă către robor. (…) Par poate practici ciudate, dar ele se întâmplă în piaţă din păcate”, a mai explicat senatorul PSD.
Cu toate acestea, actualul Ministru al Finanţelor Publice, Florin Cîțu a informat Parlamentul că nivelul accizei la carburanţi stabilit după eliminarea supra-accizei prin proiect de lege se situează sub nivelul minim prevăzut de legislaţia europeană, potrivit Mediafax.
Supracciza a fost introdusă de guvernul Ponta în 2017, iar banii strânși astfel, trebuie să ajungă într-un fond special, destinat construirii de autostrăzi.