Prețurile alimentelor explodează în România. Sunt cele mai mari din ultimii 6 ani!
Veşti rele pentru români. Preţurile alimentelor explodează în România: sunt cele mai mari din ultimii ani. Iată ce ne aşteaptă anul viitor din acest punct de vedere!
Preţurile explodează în România
Situaţie îngrijorătoare. Preţurile alimentelor explodează în România şi în restul lumii. Conform unui raport realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna noiembrie pentru a şasea lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel de după luna decembrie 2014.
FAO ţine cont de preţurile înregistrare la un coş de alimente format din cereale, lactate, carne, zahăr şi uleiuri vegetale, iar indicele a crescut luna trecută până la 105 puncte, de la 101, cât era în octombrie. Motivul acestei creşteri este majorarea cu 14,5% a preţurilor la uleiul de palmier, dar şi a cerealelor.
„Similar, preţurile la ulei de rapiţă şi uleiul de floarea soarelui au continuat să crească pe fondul livrărilor limitate.
„Preţurile la export pentru grâu au continuat să crească în noiembrie, în mare parte ca urmare a restrângerii perspectivelor privind exporturile şi recolta în Argentina. Preţurile la porumb au crescut şi ele în noiembrie, pe fondul continuării achiziţiilor mari de către China, în contextul unor noi reduceri ale estimărilor de producţie în SUA şi Ucraina, ambele ţări mari exportatori”, a explicat FAO, conform Digi 24.
Şi zahărul este mai scump cu peste 3 procente din cauza deficitelor de producţie globală, culturile fiind afectate de condiţiile meteo nefavorabile. De asemenea, lactatele pot fi cumpărate din magazine cu preţuri mai mari cu aproape 1% decât cu o lună înainte.
Cum vor fi preţurile la alimente anul viitor?!
Majorările de preţuri din ultima perioadă sunt de-a dreptul îngrijorătoare, motiv pentru care economiştii, dar şi cetăţenii de rând se întreabă ce se va întâmpla anul viitor. Conform unor estimări, agricultorii vor începe să producă mai multe cereale, lucru care va duce automat la un preţ mai accesibil pentru grâne.
„Privind în perspectivă, semnatul grâului de iarnă pentru 2021 se derulează în emisfera nordică iar în mai multe ţări mari producătoare însămânţările sunt aşteptate să crească ca urmare a unor preţuri mai bune… În Uniunea Europeană, după o reducere a suprafeţelor cultivate în 2019, însămânţările de grâu sunt aşteptate să înregistreze o revenire substanţială”, mai spun cei de la FAO.
Evoluţia preţurilor pentru aceste categorii de produse poate fi pusă şi pe seama faptului că ele au fost epuizate (în perioada martie – mai 2020), din cauza pandemiei de coronavirus.