Preț record pentru un litru de benzină în România. Combustibilul a ajuns la cifre istorice
Un litru de benzină a ajuns la un preț record în România. Combustibilul a ajuns la cifre record, arată specialitștii. Românii au rămas fără cuvinte când au văzut asta. Ce se întâmplă cu prețul combustibilului?
Preț record pentru un litru de benzină: românii au rămas fără cuvinte
Toate mărfurile au atins prețuri foarte mari în țara noastră, inidferent de produse alimentare sau servicii. Benzina și motorina se vând în prezent la cel mai ridicat preț din istorie. Scumpirea i-a suprins pe cei mai mulți care se uită lung la banii pe care îi dau alții pe combustibil în lume.
Șoferii au din nou parte de o surpriză neplăcută și ajung să scoată mai mult din buzunare pentru a pleca de pe loc. Motorina și benzina s-au scumpit, în medie, cu 2 bani pe litru, în fiecare zi. În prezent, prețul mediu al benzinei a ajuns la 6,59 lei pe litru în 25 ianuarie, iar prețul motorinei la 6,52 lei pe litru, potrivit datelor Peco-online.ro.
Șoferii au mai plătit un preț asemănător la benzină pe 23 iulie 2014, atunci când un litru de carburant se vindea cu 6,39 de lei pe litru. De asemenea, recordul anterior la motorină a fost atins pe 6 octombrie 2021, când un litru s-a vândut pentru 6,39 lei.
Înainte de acesta, un alt preț imens a fost pe 1 aprilie 2014, când un litru se comercializa cu 6,36 lei pe litru. În Capitala României, cel mai ieftin preț la benzină este 6,47 lei, iar cea mai ieftină motorină se vinde cu 6,48 de lei litrul.
- Benzina și motorina în marile orașe
– Cluj Napoca: 6,47 lei litrul de benzină, 6,40 litrul de motorină, 3,79 lei litrul de GPL
– Timișoara: 6,48 lei litrul de benzină, 6,43 litrul de motorină, 3,72 litrul de GPL
– Iași: 6,49 lei litrul de benzină, 6,43 lei litrul de motorină, 3,83 litrul de GPL
– Constanța: 6,50 lei litrul de benzină, 6,41 litrul de motorină, 3,80 litrul de GPL
Șoferii se plâng de situația
Iancu Guda, analist economic: Avem cel mai scump combustibil, și dacă-l raportăm la salariul mediu, la puterea de cumpărare din România, suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă. În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor.
– Este foarte scump raportat la salarii, la pensia mea care e foarte mică.
– Motorină, 280 de lei.
– La cât timp faceți plinul?
– Săptămânal.
– Asta înseamnă că dați 1.000 de ron pe lună?
– Cam așa ceva…
– Un pic cam mare, la motorină a crescut destul de mult!
– Șase lei și ceva, consumă atât de mult, merg două zile, bag din nou. (Sursa: digi24.ro)
Iancu Guda, analist economic: Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii. Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit. În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%.