Preț colosal pentru 1 kg de roșii sau cartofi. Românii nu și le vor permite pentru masa de Paște

de: Năstase Mirabela
13 04. 2022

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a susținut că România este în criză economică, iar criza se va adânci în perioada următoare. O dovadă în acest sens sunt și prețurile la care au ajuns unele alimente, cum ar fi roșiile românești sau cartofii noi. Cel mai probabil, mulți dintre români nu și le vor permite pentru masa de Paște.

Preț colosal pentru 1 kg de roșii sau cartofi

Prețurile la unele alimente sunt halucinante. Un kilogram de roșii românești a ajuns la prețul de 50 de lei, conform Antena 3. De asemenea, românii sunt nevoiți să plătească tot mai mult pentru legumele de pe piață. Astfel, un kilogram de ardei capia din import costă circa 15 lei, adică unul destul de piperat pentru cei mai mulți dintre români.

Fermierii au fost nevoiți să majoreze prețurile chiar și cu 15% din cauza cheltuielilor mari pe care le au. Prețurile sunt așteptate să crească în perioada următoare, prin urmare. Mulți cumărători susțin că au doar bani pentru cheltuielile esențiale, iar pentru mici răsfățuri, cum ar fi o ieșire la restaurant sau o mică vacanță, nici nu poate fi vorba.

În piețele din București, românii plătesc mult pentru nuci și căpșuni, adică 30-40 de lei/kg. Urzicile de pădure costă între 15 și 20 de lei/kg, roșiile și ardeii costă circa 15 lei/kg, iar castraveții ajung 12 lei/kg, conopida 10 lei/kg.La ora actuală, roșiile prin Capitală sunt încă de import, prin țară fermierii au reușit deja să producă roșii pe care le vând cu 23-25 de lei/kg.

Prețurile alimentelor, majorate în acest an

De altfel, produsele alimentare au înregistrat scumpiri pe linie la începutul lui 2022, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, majorarea prețurilor la alimentele de consum a fost de 3,13% în februarie față de luna decembrie 2021 și aproape 2% față de luna ianuarie.

În topul scumpirilor sunt produse ca cele de morărit și panificație (+3,9%), pâinea (+4,01%), legumele și conservele de legume (+8,65%). În ce privește uleiul, produs care în anul 2021 s-a scumpit cu peste 26%, anul acesta a înregistrat noi creșteri de preț, de un plus de 3,38%.

De asemenea, și carnea proaspătă a înregistrat scumpiri de preț, iar cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în cazul celei de pui. În luna februarie, ea costa cu 3,28% mai mult raportat la decembrie 2021 și 7% peste nivelul din luna februarie a anului 2021.

INS a arătat că toate produsele de bază au prețuri mai mari, în ultimul an existând o scumpire de 16,3% pentru un kilogram de făină, de 19,2% pentru mălai, 13,4% pentru pâine, 12,5% pentru zahăr și de 30,5% pentru cartofi.