Președintele grupului Samsung a murit. Cine era Lee Kun-hee

de: Alexandra Chivu
25 10. 2020

Președintele Samsung Electronics, Lee Kun-hee, care a făcut compania sud-coreeană un nume mondial, a murit la vârsta de 78 de ani. „Toţi cei de la Samsung îi vom preţui memoria şi suntem recunoscători pentru călătoria pe care am împărtăşit-o alături de el”, se arată în comunicatul emis de Samsung prin care anunță decesul afaceristului.

Lee Kun-hee, președintele Samsung Electronics, a murit la vârsta de 78 de ani

Compania Samsung a emis un comunicat prin care anunță că Lee Kun-hee a murit în sânul familiei sale. În ultimele momente i-au stat alături și președintele de facto al companiei, fiul său, Lee Jae-yong. El a fost și cel care s-a ocupat de afacerile companiei de când tatăl său a început să acuze dureri, fiind internat în ultimii ani de mai multe ori din cauza afecțiunilor de care suferea, potrivit New York Post.

Sub conducerea lui Lee, Samsung a devenit cel mai mare producător mondial de smartphone-uri și cipuri de memorie, cu o cifră de afaceri echivalentă cu o cincime din PIB-ul Coreei de Sud.

Lee Kun Hee/ Foto: Jean Chung/Bloomberg News

Lee a fost țintit la pat de un atac de cord în anul 2014. De atunci, au fost dezvăluite puține lucruri despre starea sa de sănătate, ce a fost, de altfel, învăluită în mister și în ultimele sale zile de viață.

„Anunțăm cu mare tristețe trecerea în neființă a lui Kun-hee Lee, președintele Samsung Electronics. El a murit pe 25 octombrie, înconjurat de cei dragi, inclusiv vicepreședintele Jay Lee. Moștenirea sa va fi veșnică”, se arată în comunicatul emis de companie.

Lee, poreclit ”regele pustnic” 

Samsung este de departe cel mai mare dintre conglomeratele controlate de familie. Compania domină afacerile din Coreea de Sud și a transformat țara dintr-o ruină devastată de război în cea de-a 12 cea mai mare economie din lume. În prezent, asupra Samsung s-au îndreptat priviri aspre, aceștia fiind cercetați pentru legături politice tulburi și concurență neloială, Lee însuși fiind condamnat de două ori pentru infracțiuni, după ce a mituit un președinte.

Când Lee a moștenit președinția grupului în anul 1987, Samsung era deja cel mai mare conglomerat al țării, cu operațiuni variind de la electronice de consum până la construcții. Lee a intensificat munca și a urcat compania la nivel global, până când a suferit un atac de cord în 2014. Este, de asemenea, un jucător global important în semiconductori și afișaje LCD.

Afaceristul a ieșit rareori dintre zidurile înalte ale complexului său privat din centrul Seoulului, capitala Coreei de Sud, pentru a vizita sediul companiei, câștigându-și porecla de ”regele pustnic”.