Presară zaț de cafea peste orhidee de 3 ori pe săptămână și nu vei regreta. Efectul e fabulos

de: Ștefan R. Apostol
29 06. 2024

Sunt mulți pasionați și băutori de cafea printre grădinari. Unii dintre ei știu că zațul de cafea poate fi o armă naturală formidabilă împotriva afidelor, iar recomandarea acestora este să presărăm zaț de cafea peste orhidee de 3 ori pe săptămână pe plante, și efectul e fabulos.

Zațul de cafea, o armă naturală formidabilă împotriva afidelor

Băutorii de cafea ar trebui să se gândească de două ori înainte de a-și arunca zațul la gunoi. Rămășițele de cafea sunt alcătuite din materie organică care poate încuraja o creștere sănătoasă în grădină. Cu toate acestea, aplicarea în exces de zaț de cafea poate avea efectul invers și poate deteriora plantele.

Zațul de cafea conține micronutrienți precum calciu, magneziu, bor, cupru, fier și zinc, ceea ce îl face un amendament ideal pentru sol. În plus, cafeina poate descuraja sau chiar extermina unii dăunători.

Beneficiile pe care zațul de cafea le oferă grădinii tale

Un prim beneficiu ar fi că adaugă nutrienți solului. Materialul organic se descompune în timp pentru a crea o eliberare lentă și constantă de nutrienți pentru plante.

Pe de altă parte, dacă punem zaț de cafea în pâmânt, acesta atrage viermii de pământ care îmbunătățesc aerisirea solului și absorbția apei, distribuind în același timp materia organică în tot solul.

Zațul de cafea poate să rețină mai bine apa, adăugând materie organică care îmbunătățește sănătatea solului pentru o mai bună retenție a apei. Este un bun element de control al dăunătorilor, precum melcii, puricii, afidele și furnicile. Grădinarii pot aplica o soluție diluată, nouă părți de apă la o parte de cafea, ca un spray.

Presară zaț de cafea peste orhidee de 3 ori pe săptămână și nu vei regreta

Zațul de cafea îmbunătățește structura solului, favorizând eliberarea de cleiuri microbiene care îmbunătățesc structura și drenajul solului și, în același timp poate suprima ciupercile și bacteriile dăunătoare.

Composturile și mulciurile din zaț de cafea ajută la germinarea unor semințe și inhibă germinarea altora. Dacă știi că ai plante atacate de acarieni sau alți dăunători, cum ar fi orhideele, grădinarii spun că zațul de cafea te va ajuta să scapi de aceste probleme.

Astfel că, aceștia recomandă ca timp de 3 ori pe săptămână, să presari zaț de cafea peste plantele afectate de acarieni, sau de ceilalți dăunători. La finalul acestui tratament vei vedea că nu mai există nicio problemă.