Preotul-salvamar George Zante, care a salvat sute de turiști, de la înec, propune amenzi drastice pentru cei care ignoră steagul roșu: ”S-au înmulțit bombardierii!”. De ce nu l-a impresionat serialul Baywatch EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
30 08. 2023

George Zante lucrează ca salvamar, pe litoralul românesc, de aproape 30 de ani. A întors din ghearele morții sute de persoane, aflate la un pas de înec. Între timp, a devenit și preot, la un lăcaș de cult din Negrești, Constanța.

Părintele-salvamar ne-a oferit un interviu interesant, exclusiv pentru Playtech Știri, atât despre metodele de salvare de la înec, dar și despre problemele cu care se confruntă eroii de la malul mării.

Propune amenzi usturătoare pentru turiștii care ignoră avertismentele salvamarilor:”Pe român îl arzi la bani, doar așa îi faci educație”

Preotul-salvamar, care salvează atât trupul, cât și sufletul, este nelipsit de aproape 30 de ani, de pe plajele de la malul mării.

Este, însă, neplăcut surprins de faptul că turiștii au devenit tot mai obraznici, sfidând avertismentele salvamarilor, în zilele în care marea le poate pune viața în pericol.

Propune amenzi uriașe pentru cei care se avântă în valuri, când este arborat steagul roșu:

”Înainte, lucrurile nu erau așa, erau mai respectuoși. Soluția e foarte simplă, omul care nu vrea să iasă din apă, dacă, totuși, mai iese viu, la mal, să-l arzi la bani. Chemată Poliția Locală, pe plajă, și amendat cu vreo 4-5.000 de lei. Pe români așa trebuie să îi educi.

La început, în anii 90, noi nu aveam probleme de genul acesta, foarte rar erau persoane în stare de ebrietatea maximă, dar noi nici nu ne deranjam să facem ceva, se ocupau rudele de ei.

Îi luau de ureche, îi duceau în cameră sau pe șezlong, nu îi lăsau în apă. Pe atunci aveau însă și cei 7 ani de acasă. Acum, s-au înmulțit bombardierii, oamenii cred că dacă vin la mare fac ce vor, pentru că, zic ei, nu li se poate întâmpla nimic grav.

Tragedia e că, dacă mor înecați, pleacă neîmpăcați sufletește. Nu știi cum s-or duce de aici în partea cealaltă, își lasă copiii în urmă, care depindeau de sprijinul lor financiar. Sunt niște inconștienți”

Sfat de aur pentru părinți, atunci când le cumpără copiilor colac de salvare

Cu acest prilej, George Zante trage și un semnal de alarmă, de care părinții trebuie să țină cont, pentru a evita tragediile:

”Deși sunt preot, merg în fiecare an pe litoral. Chiar dacă nu sunt angajat, mai merg, ca să ajut, am și o placă. Și vara asta am fost. În Mamaia e mai complicat, unde au și murit oameni, sunt multe gropi, e foarte periculos.

Acolo e o mare țigănie, cum au făcut aștia, nu știu ce interese au fost. Am fost la Mamaia și săptămâna trecută, mai dăm câte o tură, mai luăm pulsul, mai vedem în ce stare sunt geamandurile.

Atenție, însă, mulți nu sunt atenți la copiii lor! Dacă colacul de salvare este prea mare, copilul, când ridică mâinile, îl poate pierde, și există riscul de înec. Apoi sar părinții speriați: ”Unde a dispărut copilul, unde e copilul?”.

În plus, nu te poți arunca în mare, după ce ai mâncat bine la prânz și ai mai și băut vreo trei sau patru beri sau dacă ai făcut insolație ori ești mai anemic și ai diverse probleme de sănătate.

Am salvat, în primul an, ca salvamar, 37 de persoane, apoi n-am mai ținut evidența, cred că sunt sute de persoane”, ne-a mai declarat preotul-salvamar George Zante, exclusiv pentru Playtech Știri.

Care sunt cele mai importante metode de salvare de la înec

George Zante ne-a mai dezvăluit și care sunt metodele de salvare de la înec, în funcție de starea pacientului:

”Sunt mai multe, am făcut și cursuri cu nemții, ei fac pregătiri vreo șase luni, apoi primești un atestat valabil internațional, te învață multe tehnici de salvare, sunt și metode de aikido.

Dacă pacientul nu colaborează, e mai complicat. Dacă e conștient, îi arunci pluta, nu te apropii de el, căci, forța, din cauza adrenalinei, îi poate crește de patru ori. El se agață de orice, din disperare.

Ca să ajungi în dreptul lui, trebuie să înoți cu capul afară, ca să păstrezi contactul vizual cu el, ca să nu-l pierzi, căci îl pot lua curenții. Dacă e comunicativ, e mai simplu, îi arunci pluta, se ține de ea, sunt și plute cu spumă, i-o legi cu un cârlig, de talie, și îl tragi.

Iar când valurile sunt foarte mari, iei de la mal o funie cu tine, prinzi pacientul, apoi amândoi suntem trași de turiști spre mal. Unii salvamari merg la pacient cu caiacul, cu barca, cu skijet-ul dar trebuie să fie cineva care să știe să le mânuiască, pentru că, din cauza curenților puternici sau a valurilor mari, te poți răsturna”

Ce salariu are un salvamar în România

Foarte mulți salvamari români au prins contracte bănoase în străinătate, mai ales că atestatul primit în țară este valabil în orice colț al lumii:

”Mulți au plecat în Spania, în Italia, se câștigă bine, unii au prins contracte și la o piscină de interior, la vreun hotel de cinci stele, au și salarii de 1.800 de euro, plus cazare și o masă. Trebuie să știe însă și un pic de engleză.

În România, salvamarii au un salariu de vreo 2.000 de lei. Ar trebui însă să li se asigure și două mese pe zi, dar și apă minerală. Eu am propus, și chiar m-aș bucura, dacă s-ar implica cineva, ca patronii hotelurilor din zona plajelor să le ofere salvamarilor măcar masa de prânz.

Oricum, multe hoteluri au all inclusiv și aruncă multă mâncare. Ar face și ei o pomană, ca să hrănească zilnic doi salvamari, cu două porții calde de mâncare, ar fi o bucurie!

Ca salvamar, care stai în soare atâtea ore, nu poți să vii cu mâncare de acasă, căci se strică, iar în cazuri extreme, dacă nu ești hrănit, n-ai energie, te chinui să înoți, să salvezi un om. Și eu era să mor, într-o zi, nu prea mâncasem”

Ce spune despre celebrul serial american Baywach

Vă mai amintiți de celebrul serial Baywach, cu Pamela Anderson, în rolul principal, în care salvamarii devin eroii turiștilor care au văzut moarte cu ochii? George Zante susține că nici noi, românii, nu suntem departe de acea echipă strașnică:

”M-am uitat, da, și eu, la serialul Baywach, erau dotați cu echipamente, dar să știți că și la noi, în România, este posibil și suntem pe drumul cel bun.

Consider că ar trebui atrași, pe perioada verii, tot mai mulți tineri de la facultățile de sport, din țară. Înainte, veneau pe Litoral și studenți din Galați, dar și din Republica Moldova.

Eu am început în 1998, dar și acum mai merg, de drag, că nu iau niciun leu, merg și ca să-mi păstrez condiția fizică. Dacă te-ai simțit undeva util nu poți șterge brusc amintirile”

”Dumnezeu nu-i ascultă pe cei care cer mașini de lux sau să câștige la LOTO”

Preotul George Zante, care slujește la Schitul Sfântul Gherasim Kefalonit, din Negrești, Jud. Constanța, susține că românii devin brusc credincioși, când dau peste vreun necaz. Doar atunci privesc în Sus, spre Cer, și cer ajutor divin:

”Dumnezeu nu-i ascultă pe cei care cer mașini de lux sau să câștige la LOTO. Dumnezeu dă doar ce e de folos sufletului și doar atunci când ai înțelepciunea să administrezi ce ai cerut.

Căci, dacă, după ce câștigi un milion de euro, la LOTO, îi pui la păcănele și nu îi împarți cu cei săraci, ca să faci și un bine, înseamnă că nu i-ai meritat. În viață, toate sunt bune, dar nu toate sunt și de folos.

Știți cum este cu credința la români? Toți cred, dar nu toți sunt și practicanți. Și dracul crede! În general, oamenii cer ajutorul lui Dumnezeu doar când au probleme”

Preotul George Zante sare adesea și în ajutorul celor sărmani, celor cu probleme financiare:

”Ajutăm, da, și foarte mult, le ducem alimente celor sărmani, mai mergem prin spitale, ne mai ocupăm de bătrâni”