Premierul Nicolae Ciucă rupe tăcerea după amenințarea pe care România a primit-o din partea Rusiei. În ce pericol se află țara noastră, de fapt

Premierul Nicolae Ciucă rupe tăcerea după amenințarea pe care România a primit-o din partea Rusiei. În ce pericol se află țara noastră, de fapt
Nicolae Ciucă și Vladimir Putin

În cursul serii de duminică, Ministerul rus al Apărării a amenințat țările vecine pentru găzduirea aeronavelor ucraine, urmând ca după accea, avioanele să efectueze misiuni de luptă de pe teritoriul acestor națiuni. Amenințările au vizat direct România, despre care purtătorul de cuvânt al ministerului a afirmat că, cel puțin, pe unul dintre aeroporturile noastre militare ar fi fost găzduit un avion ucrainean. Mai mult, rușii au explicat că această modalitate de susținere a Ucrainei ar putea „fi considerată implicare într-un conflict armat”. În urmă cu câteva ore, premierul Nicolae Ciucă a respins acuzațiile venite din partea rușilor, explicând ce s-a întțmplat, mai exact, cu aeronava ucraineană.

Răspunsul premierului României la acuzațiile rușilor

Nicolae Ciucă a explicat că, acuzațiile făcute de către Ministerul rus al Apărării nu au au la bază un adevăr, aceste amenințări fiind făcute, mai degrabă, pentru a distrage atenția de la acțiunile sângeroase ale Rusiei pe teritorul Ucrainei, acolo unde ucide oameni nevinovați.

Referitor la avionul ucrainen aflat în România, premierul a explicat că, acesta a intrat în spațiul aerian românesc în prima zi a războiului și a plecat din țara noastră neînarmat, tocmai pentru a evita orice suspiciune de acest fel.

„Avionul ucrainean a plecat din România neînarmat, tocmai pentru a evita orice situație în care să putem fi acuzați că a zburat o aeronavă de luptă, să poată să intre direct în acțiune de pe teritoriul țării noastre. Ca atare nu văd de ce am fi acuzați că am desfășurat astfel de activități. A fost public, transparent fără niciun fel de intenţie de a ascunde ceva”, a transmis Nicolae Ciuca, la Digi24.

Au cetățenii români motive de îngrijorare?

Potrivit lui Nicolae Ciucă, aceste amenințări nefondate nu ar trebui să reprezinte motive de îngrijorare, având în vedere că există dovezi clare privind neimplicarea României în conflictul armat dintre Rusia și Ucraina. Premierul i-a acuzat pe ruși că vor să distragă atenția de la adevăratele motive de îngrijorare pentru toată lumea, mai exact, de la crimele de război care au loc pe teritoriul Ucrainei.

„Este o retorică folosită în ultima perioadă, prin care se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real în teren în Ucraina, unde vedem că sunt ucişi civili, unde vedem că nu se respectă absolut deloc legile conflictului armat, şi în felul acesta este mai uşor să spui atenţie la ceilalţi pentru că vă puteţi transforma şi voi în parte a acţiunii beligerante pe care ei o desfăşoară”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Pentru un plus de siguranță transmis către români, premierul a explicat că strategia rușilor de amenințare este specifică conflictelor armate, în care se folosește dezinformarea, propaganda, inducerea în eroare, frica.

„Eu cred că degeaba încearcă să ne facă să ne fie frică, pentru că nu avem de ce să ne fie frică. Existăm măsuri concrete care s-au luat în interiorul Alianţei Nord-Atlantice astfel încât statele de pe frontiera estică a alianţei să beneficieze de măsuri întărite şi consolidate de descurajare şi apărare”, a adăugat Ciucă.