Premierul Japoniei, ucis în această dimineață, a fost în România în 2018. Cum s-a făcut de râs atunci guvernul nostru
Cazul fostului premier al Japoniei, care a fost împușcat în dimineața zilei de vineri, se află pe prima pagină a ziarelor. Politicianul în vârstă de 67 de ani se află în centrul atenției jurnaliștilor. Cu Shinzo Abe în prim-plan, politica românească trece prin momente de jenă absolută. Iar asta din cauza unei vizite făcute de către fostul premier al Japoniei la București, în anul 2018, când PSD era în plin conflict. Cum s-a făcut de râs Guvernul de la București.
UPDATE: Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a murit.
Cum s-a făcut de râs Guvernul de la București
Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, împușcat miercuri dimineață, s-a deplasat în urmă cu patru ani de zile la București. A fost o vizită istorică, dar nu în sensul bun al cuvântului. Mai ales că, vreme de 100 de ani, niciun șef de Executiv nu a venit în România.
Politicianul urma să fie primit la Palatul Victoria de către omologul său, Mihai Tudose. Potrivit programului de vizită stabilit atunci, Shinzo Abe trebuia să poarte câteva discuții cu Mihai Tudose și să ia micul dejun împreună. Însă niciun membru al Guvernului nu s-a deplasat la aeropot. Mihai Tudose a absentat din cauză că demisionase cu doar o zi înainte.
Până la urmă, delegația guvernului nipon a fost primită de către ambasador. Pentru că omologul său nu se prezentase la discuții, premierul japonez a trimis atunci la sediul Guvernului de la București doar o delegație.
„Sunteți prima delegatie japoneză la nivel de prim-ministru care vizitează România”, a fost reacția vicepremierului Paul Stănescu.
„Sunt însoțit de 17 companii de top japoneze din diverse domenii, precrum dezvoltarea infrastructurii. Creează mai multe locuri de munca în țara dumneavoastră. Vă rog să consultați lista din fața dumneavoastră”, a răspuns oficialul japonez Kotaro Nogami.
Ce a făcut fostul premier Shinzo Abe la București
Fostul premier nipon, care era însoțit de partenera sa de viață, a fost nevoit să-și schimbe programul de vizită la București. Shinzo Abe a ales să viziteze Muzeul Satului, unde a făcut o fotografie cu directoarea instituției și cu ministrul Culturii.
Ulterior, oficialul a vizitat și Grădina Japoneză din parcul Regele Mihai (Herăstrău), unde s-a deplasat și primarul capitalei de la acea vreme, Gabriela Firea.
Singura interacțiune oficială a premierului cu autoritățile române a avut loc în cadrul unei discuții cu Klaus Iohannis.
„Am discutat și despre dimensiunea economică a parteneriatului nostru, care are persective foarte bune. Am încurajat realizarea mai multor investiții japoneze în România și creșteea schimburilor comerciale”, a spus atunci președintele Klaus Iohannis.
Japonia a încercat să minimalizeze atunci impactul atitudinii autorităților române. În conferințele de presă organizate la acel moment, delegația japoneză a insistat asupra beneficiilor discuțiilor de la București. Potrivit afaceriștilor niponi, faptul că fostul premier și-a dat demisia și a plecat nu a reprezentat un factor de periclitare a succesului vizitei.
Presa internațională nu a iertat, însă, atitudinea părții române. „E cineva acolo? Shinzo Abe şi-a ales cel mai prost moment să viziteze România”, scriau în anul 2018 jurnaliștii Euronews.