Premierul Bulgariei, solicitare controversată către concetățenii săi. Ce îi pune să facă pentru a ajuta Ucraina

Premierul Bulgariei, solicitare controversată către concetățenii săi. Ce îi pune să facă pentru a ajuta Ucraina
Premierul Bulgariei și Volodimir zelenski Sursă foto: republicworld.com

Ucraina se confruntă de două luni cu atacuri sângeroase din partea Rusiei, iar o mare parte dintre orașe au fost distruse în urma bombardamentelor. În sprijinul acestei țări greu încercate a sărit o lume întregă, astfel că cei mai importanți lideri au trimis arme și ajutor financiar pentru a sprijini soldații ucraineni să opună rezistență ofensivei rusești. Bulgaria este printre puținele țări care nu a ajuns la un consens de a trimite armament Ucrainei, astfel că premierul Kiril Petkov a lansat o campanie publică de ajutorare a Ucrainei cu ajutorul cetățenilor.

Ce le cere premierul Bulgariei oamenilor

O solicitare care a trezit indignarea Occidentului vine din partea premierului bulgar Kiril Petkov, care le cere cetățenilor să facă donații pentru Ucraina, transformând în fapte așa zisele apeluri făcute pe rețelele sociale. Astfel, oficialul le cere bulgarilor să-și doneze câte un salariu în semn de solidaritate pentru durerea și zbuciumul trăite de cetățenii ucraineni, oferindu-se drept exemplu chiar pe el.

„Cer fiecărui cetăţean bulgar care vrea cu adevărat să ajute Ucraina să doneze un salariu, ca mine. Vorbele sunt uşoare, faptele sunt dificile, este timpul ca postările pe Facebook să devină fonduri pentru Ucraina”, a spus Petkov într-un mesaj postat pe Facebook.

Apelul său a fost făcut în urma dezacordurilor apărute în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Sofia referitoare la trimiterea de armament către Ucraina, dat fiind faptul că socialiştii sunt singurul partid de la guvernare care se opune trimiterii de arme.

Vicepremierul Kornelia Ninova a ameninţat cu părăsirea coaliției guvernamentale în cazul în care există presiune cu privire la trimiterea de armament către Ucraina.

Apelul lui Kiril Perkov pentru susținerea Ucrainei

Kiril Petkov a subliniat nevoia ajungerii la un consens în încercarea de a ajuta Ucraina cu cele necesare în acest moment.

„Ajutorul militar nu este în mod obligatoriu în una dintre cele două extreme – nu înseamnă doar proiectile sau căşti. Haideţi să înţelegem nevoile reale ale Ucrainei şi, ca o coaliţie informată, să ne unim în jurul nevoilor concrete importante în spatele cărora putem sta toţi unţi”, a transmis Petkov.