Premieră în 2020 pe litoralul românesc. Drama prin care turiștii nu au trecut vara aceasta

de: Alexandra Chivu
24 08. 2020

Ultimul weekend considerat oficial de vară pe litoral a venit și cu bilanțul sezonului. Vorbim și despre miile de turiști care altădată își făceau vacanțele peste hotare, dar care anul acesta au decis, forțați de împrejurări, să dea o șansă turismului de la malul mării. Deși au fost dezamăgiți de prețurile de la mare, mărite cu 10% de patroni din cauza crizei sanitare, au avut parte și de o premieră, care i-a surprins plăcut.

Premieră pe litoralul românesc. Turiștii nu au mai trecut prin asta și în 2020

Toxiinfecțiile alimentare nu au mai apărut pe litoral din cauza mâncării alterate comercializate de agenții economici, cum au fost anii trecuți. Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat controale de la debutul sezonului estival și au găsit erori la agenții economici, dar în nicio situație nu au fost repercusiuni grave asupra sănătății populației.

Specialiștii de la Comandamentul Estival 2020 au verificat, în intervalul 13 iulie – 22 august, un număr de 1.341 de unități de alimentație publică, astfel: 117 baruri, 2 cafe-baruri, 18 snack-baruri, 42 braserii, 105 unităţi tip bufet, 8 bistro-uri, 163 de fast food-uri, 57 de rulote, o carmangerie, 464 restaurante, 21 de pizzerii, 3 pensiuni, un depozit, 7 cofetării/patiserii, 80 de laboratoare patiserie/cofetărie, 216 magazine alimentare, 4 supermarketuri, 12 tonete, un magazin de peşte, 5 autoutilitare, 8 gelaterii, 3 standuri cu produse alimentare şi 3 unităţi cu produse congelate.

Au fost aplicate 343 de amenzi

Reprezentanții ANSVSA și ai DSVSA Constanța au aplicat 343 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.163.800 de lei, pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor. Totodată, au fost emise două ordonanțe de interziceri a activității și 8 ordonanțe de suspendare a activității la unități de alimentație publică.

Principalul obiectiv al acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea publică”, se menţionează într-un comunicat al ANSVA