Premieră absolută în istoria BOR! Cum se va desfășura slujba de Înviere de la Constanța

de: Ana Chivu
26 05. 2020

Biserica Ortodoxă Română a venit cu o abordare în premieră. Ce se va întâmpla acum cu slujba de Înviere de la Constanța. Iată decizia preoților!

Premieră în istoria BOR. Cum se va desfășura slujba de Înviere de la Constanța?

Slujba de Înviere cu repetiție! Cu toate că mulți români cred că nu este o ideea prea bună, Biserica Ortodoxă repetă marea sărbătoare pentru care enoriașii să se bucure de spiritul sărbătorii de Paște peste care au trecut rapid din cauza contextului pandemiei de coronavirus. Arhiepiscopia Tomisului a ales să găsească o soluție în premieră, așa că cei care doresc să participe la slujba religioasă și să ia Lumina Sfântă sunt invitați la biserică. Învierea cu repetiție are loc în condițiile în care numărul bolnavilor de COVID-29 a continuat să crească în starea de alertă. Slujba va avea loc în noaptea dintre 26 și 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopie să se oficieze slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, „clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paște”, au anunțat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.

„Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine. Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă de Paște de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare”
Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului

Slujbă de Înviere cu repetiție la Constanța

Programul Slujbei de Înviere

ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” şi oferă lumina credincioşilor prezenţi;

ora 24:00 – se citeşte Evanghelia Învierii şi începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată şi prevăzută în cărţile de slujbă;

După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii.