23 oct. 2024 | 18:49

Prăjitura cu care Elena Lasconi a câștigat Masterchef România. Rețeta de acum 11 ani pe care sigur ai uitat-o

Sfaturi Culinare
Prăjitura cu care Elena Lasconi a câștigat Masterchef România. Rețeta de acum 11 ani pe care sigur ai uitat-o
Prăjitura cu care Elena Lasconi a câștigat Masterchef România. Rețeta de acum 11 ani pe care sigur ai uitat-o

Înainte de a face pasul către politică, Elena Lasconi a lucrat timp de 25 de ani în televiziune. A fost, pe rând, reporter, moderatoare, producătoare, corespondentă de război, a lucrat și la departamentul de management, dar la un moment dat a apărut și în calitate de concurentă, la Masterchef. Nu doar că a concurat, dar a și câștigat trofeul, cu un preparat dulce.

Elena Lasconi a câștigat Mastechef în 2013

În urmă cu 11 ani, Elena Lasconi a apărut în calitate de concurentă într-una dintre cele mai iubite emisiuni culinare. În acel an, producătorii Masterchef au decis să facă un sezon cu celebrități, iar Elena Lasconi, care la vremea respectivă lucra în Pro TV, s-a numărat printre concurenți.

În afară de actuala șefă a USR, în acel sezon au mai concurat Octavian Strunilă, Alex Dima, Pacha Man, Don Baxter, Cătălin Josan, Gabriela și Monica Irimia, Jojo, Laura Cosoi, Șerban Copoț, Gina Pistol, Ioan Isaiu, Adrian Daminescu și Carmen Șerban. Echipa s-a restrâns din ce în ce mai mult, pe parcursul probelor, iar în finală au ajuns Elena Lasconi, Don Baxter și Pacha Man. Fosta prezentatoare, actualmente politiciană, i-a cucerit pe cei trei chefi cu preparatul dulce pe care l-a făcut.

Rețeta prăjiturii cu care a câștigat concursul

Desertul care i-a adus trofeul Masterchef și cecul de 50.000 de euro a fost o prăjitură cu ciocolată și fructul pasiunii, pe care oricine o poate prepara acasă. Câștigătoarea de atunci a dezvăluit rețeta care i-a adus marele premiu.

”Am topit 250 de grame de ciocolată neagră, 200 de grame de unt cu 80 la sută grăsime pe bain-marie, în care am adăugat și trei linguri de piper roz. Când s-a omogenizat, am luat compoziția de pe abur, am strecurat-o ca să elimin piperul și am lăsat compoziția să se domolească puțin. Când a devenit călduță, am adăugat, pe rând, cinci gălbenușuri. După fiecare gălbenuș, am amestecat cu telul până s-a omogenizat perfect. Este foarte important ca gălbenușurile să fie bine separate, ca să nu fie nicio urmă de albuș.

Am bătut bine șapte albușuri cu 200 de grame de zahăr, am adăugat pe rând două gălbenușuri, 100 de grame de făină, alune de pădure prăjite și tăiate, cam două-trei linguri. Am copt la 220 de grade aproximativ 15 minute. E important ca această cocă să rămână puțin umedă în mijloc.

Separat, am bătut cinci albușuri cu 150 de grame de zahăr și un strop de suc de lămâie, ca de bezea. Am continuat să bat bezeaua pe bain-marie până s-a întărit bine de tot. Am făcut un sirop mai gros din fructul pasiunii – pulpa se dă prin strecurătoare și se aruncă semințele – cu puțin zahăr și l-am dat într-un clocot ca să se lege.

Când bezeaua a fost aproape gata, am adăugat și siropul cald de fructul pasiunii, puțin câte puțin. Am pus bezeaua peste prăjitură, iar apoi am făcut broderia de zahăr ars. Aici, fiecare cu imaginația lui. Am servit prăjitura cu creme anglaise cu vanilie.

Iată și cum am făcut creme anglaise: am încălzit la foc foarte mic 150 mililitri de lapte cu 200 mililitri de frișcă lichidă, am adăugat două batoane de vanilie – am scos semințele și le-am pus în compoziție, dar am lăsat și batoanele despicate, pentru un plus de aromă. Am oprit focul și am lăsat să se infuzeze aproximativ 15-20 de minute.

Într-un bol, am amestecat bine cu telul patru gălbenușuri cu 90 de grame de zahăr aproximativ cinci minute, până când gălbenușurile au început să se deschidă la culoare. Am adăugat, puțin câte puțin, laptele infuzat, amestecând continuu, apoi le-am pus la foc foarte mic. Aici e nevoie de mare atenție: trebuie amestecat continuu, ca să nu se prindă și să nu se brânzească.

Tehnica e așa: se amestecă în formă de opt în patru direcții, iar temperatura compoziției pe foc nu trebuie să depășească 80 de grade Celsius – e simplu de verificat cu un termomentru. În momentul în care crema a devenit onctuoasă, e gata. Se probează foarte simplu. Se ridică lingura de lemn din compoziție și se trasează cu degetul o dâră pe spatele lingurii. Dacă compoziția nu se unește imediat, crema e gata. Apoi se strecoară și asta e tot”, a precizat Elena Lasconi, pentru Pro TV, la momentul respectiv.

Parteneri
Ce semnificație au florile pe care Dana Budeanu le-a dus la înmormântarea fostei soacre
Redactia.ro
De ce nu ar trebui să ceri niciodată felii de lămâie într-un restaurant. Detaliul neașteptat dezvăluit de o angajată
Click.ro
Suspecții în cazul atentatului cu bombă din Arad au fost identificați după trei ani. Fiica milionarului ucis, principala suspectă
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Replica de milioane pe care Teo Trandafir i-a dat-o Danei Budeanu, după ce stilista a spus despre vedeta TV că 'se îmbracă pilaf'
Unica.ro
Simona Halep investește masiv. Bani băgați într-o mare afacere
EVZ.ro
Mădălina Pamfile, noi declarații după ce a fost prinsă băută la volan și încătușată: „M-a deranjat mai mult inconștienta mea”. Ce urmează să se întâmple în cazul fostei asistente TV
Spynews
Atac fără precedent la Moscova. Anunțul făcut de Rusia
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Mediaflux
Reacția Danei Badea după ce fostul ei a anunțat că se căsătorește! Acum, Alin a dezvăluit că iubita lui, Sibel, e însărcinată și urmează să mai aibă un copil
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
O creatură marină care arată îngrozitor a băgat spaima în localnici. Ce este vietatea care pare „de pe altă lume”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro