Prăjitura care făcea furori, pe vremea lui Ceaușescu. Iată cât de rapid se prepară și ce ingrediente se folosesc
În România comunistă, puține erau deserturile pe care gospodinele își permiteau să le prepare. În magazine, dulciurile erau un adevărat lux, iar prețurile nu erau tocmai ieftine. Știi care era prăjitura care făcea furori, pe vremea lui Ceaușescu? O poți găti rapid, nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. Playtech Știri îți explică despre ce desert este vorba!
Prăjitura care făcea furori pe vremea lui Ceaușescu
Dincolo de aspectele ce i-au făcut pe români să deteste regimul comunist, deserturile adăugau întotdeauna un strop de culoare pe planșa gri a realității vieții de zi cu zi. Nu erau multe preparate dulci pe care cetățenii puteau să le savureze. În magazine, aproape că nu se găseau deloc. Cofetăriile de astăzi sunt un lux, în comparație cu vremurile trecute.
Rareori, gospodinele reușeau să cumpere de la magazin un desert. Printre cele mai comune „dulciuri” erau biscuiţii-sandviş cu cremă. Nu erau deloc gustoși, copiii mâncau doar crema, iar biscuiții îi aruncau la gunoi din cauză că erau prea tari. Din când în când, pentru a-și bucura familiile, româncele preparau câte o prăjitură simplă.
În România comunistă, o prăjitură celebră făcea adevărate furori. Este vorba despre prăjitura Bărăgan. Nu este deloc dificil să o prepari și, cel mai probabil, ai deja toate ingredientele de care ai nevoie în bucătărie. Dacă ești nostalgic, o poți găti chiar astăzi! Ai grijă la aspectul său estetic.
Prăjitura Bărăgan se prepară cu gem sau marmeladă. Este recomandat să folosești un gem închis la culoare, pentru ca desertul să aibă un aspect plăcut. Dacă gemul este de culoare deschisă, adaugă cacao în compoziția pentru foi.
Rețetă tradițională ușoară a prăjiturii Bărăgan
Ingrediente:
- 300 grame făină;
- 150 grame margarină;
- 500 grame zahăr;
- 1 lămâie;
- 1 linguriţă bicarbonat;
- 4 ouă;
- 10 linguri lapte;
- 10 linguri griș;
- 2 plicuri zahăr vanilat;
- 500 grame gem/marmeladă;
- 1 linguriţă scorţişoară;
- 150 grame nucă tăiată;
- 150 gr rahat.
Mod de preparare:
- Se pune făina într-un bol de bucătărie.
- Se spală, se rade coaja de lămâie și se adaugă deasupra făinii.
- Se adaugă bicarbonatul de sodiu în amestec.
- Se freacă bine ingredientele cu margarină.
- Se adaugă 150 de grame de zahăr, 1 gălbenuș de ou și puțin lapte, se frământă bine toate ingredientele și se dă compoziția la rece.
- Se freacă trei gălbenușuri cu 300 de grame de zahăr, până la obținerea unui amestec cremos.
- Se adaugă deasupra amestecului 10 linguri de lapte, nuca tăiată, rahatul, scorțișoara și gemul sau marmelada.
- Se amestecă foarte bine toate ingredientele, până la omogenizare.
- Se bat cele patru albușuri spumă și se adaugă în amestec.
- Se tapetează o tavă potrivită cu hârtie de copt, se întinde o parte din amestec pentru a obține o foaie, se înțeapă foaia cu furculița și se adaugă crema.
- Se formează a doua foaie deasupra cremei, după care se dă prăjitura la cuptorul preîncins la 180 de grade.
- Se înțeapă cu furculița și a doua foaie, înainte de a fi introdusă în cuptor.
Citește și: Mai știți prăjitura „Casnica” de pe vremea lui Ceaușescu? Cum se prepară gustarea cu gem și bulion
Prăjitura Bărăgan se scoate din cuptor, după ce a început să rumenească bine. Se lasă la răcit, se taie în porții potrivite, după preferințe și se consumă pudrată cu zahăr vanilat. Toată lumea se va ridica mulțumită de la masă!