Praful saharian ajunge în România. E alertă meteo dată de ANM, ce ne așteaptă

de: Ștefan R. Apostol
16 04. 2024

Un nor de praf provenit din Sahara sufocă unele părți ale Europei, anunță meteorologii, inclusiv ANM care și-a actualizat prognoza, precizând că praful saharian ajunge în România, într-o alertă meteo actualizată.

Norul de praf provenit din Sahara în Europa

Încă de săptămâna trecută serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei a declarat că ultima coloană, cea de-a treia de acest fel din ultimele săptămâni, a adus condiții de ceață în sudul Europei și se va deplasa spre nord până în Scandinavia. Dar, ca urmare a noilor fenomene meteo extreme, precum furtuna Renata, se pare că norul și-a schimbat din traiectorie și va ajunge și în estul continentului.

Acest ultim episod a dus la deteriorarea calității aerului în mai multe țări, iar pragul de siguranță al Uniunii Europene pentru concentrațiile de PM10, particule mai grosiere, precum nisipul și praful, care pot irita nasul și gâtul, a fost deja depășit în unele locații. Cea mai afectată a fost Peninsula Iberică, în Spania, dar s-au înregistrat, de asemenea, vârfuri mai mici de poluare a aerului în unele părți din Elveția, Franța și Germania.

ANM anunță că praful saharian ajunge în România

În cursul zilei de astăzi, ANM și-a actualizat prognoza pentru următoarele zile, emițând o nouă avertizare meteo, precizând că praful saharian ajunge în România, fiind vorba de un nor extrem de dens.

”În perioada 16 aprilie ora 12 – 18 aprilie ora 00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marţi (16 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele în care va ploua”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.

Fenomenul va fi prezent, conform meteorologilor ANM, preponderent în noaptea de miercuri spre joi, ulterior această masă de aer cald deplasându-se spre marea Neagră, ca mai apoi să ajungă deasupra Ucrainei, specialiștii precizând că vremea se schimbă în această parte a continentului în zilele următoare.

Sahara emite între 60 și 200 de milioane de tone de praf fin

Conform datelor anunțate de Copernicus, focarul de praf ar urma să ajungă în Suedia, Finlanda și nord-vestul Rusiei înainte de a se încheia, odată cu o schimbare a tiparelor meteorologice.

Sahara emite între 60 și 200 de milioane de tone de praf fin în fiecare an, care poate călători mii de kilometri, purtat de vânturi și de anumite condiții meteorologice.

Insulele Canare spaniole din largul coastei nord-vestice a Africii au cunoscut doar 12 zile într-o perioadă de 90 de zile, din decembrie până în februarie, în care cerul a fost lipsit de praful saharian, conform raportului agenției meteorologice locale Aemet.