Praful saharian ajunge în România. Ce trebuie să faci în următoarele zile

de: Sabina Anastasia
24 02. 2023

Praful saharian ajunge în România, în weekendul 24-26 februarie. Este vorba despre primul astfel de fenomen care se manifestă în anul 2023. În mare parte, va acoperi centrul și estul continentului european. Temperaturile vor crește, potrivit specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Ce se va întâmpla în următoarele ore.

Praful saharian ajunge în România

Primul val de praf saharian din anul 2023 se extinde asupra centrului și estului Europei, au anunțat specialiștii. Au fost deja detectați primii nori de praf saharian roșu de pe continent. În weekendul 24-26 februarie, fenomenul se va resimți și în țara noastră. Află în rândurile de mai jos cum ne-ar putea afecta situația de față, potrivit experților.

În contextul valului de aer cald din nordul Africii care se va extinde și deasupra țării noastre, valorile termice vor crește. Totuși, în următoarele ore, în România, se vor manifesta și precipitații. Specialiștii ANM au emis inclusiv un COD GALBEN de ploi ce vizează mai multe regiuni ale teritoriului.

COD GALBEN de ploi până sâmbătă

Începând din seara zilei de vineri, 24 februarie, vremea se va schimba. Meteorologii au emis un COD GALBEN de precipitații ce va intra în vigoare la ora 20.00 și va fi valabil până sâmbătă, 25 februarie, la ora 16.00. Principalele teritorii în care va ploua abundent vor fi: Crișana, Banat (local), Maramureș și Transilvania (zona de nord).

În regiunile amintite, apa va putea atinge cantități de până la 40 de litri pe metrul pătrat. În unele regiuni, cantitățile de apă vor depăși chiar și 60 de litri pe metrul pătrat. Precipitații se vor manifesta și la altitudini de peste 1.500 de metri în zona Carpaților Occidentali, vestul Meridionalilor și nordul Orientalilor. Cel mai probabil, acestea vor lua forma ninsorilor.

Sâmbătă, 25 februarie, în partea de sud-est a țării se vor înregistra temperaturi ce vor varia în jurul valorii de 20 de grade Celsius, a anunțat directorul general ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție televizată la Antena 3. În noaptea de sâmbătă spre duminică, în nordul, centrul și vestul țării, precipitațiile s-ar putea transforma în ninsori.

În zonele de munte, în noaptea de sâmbătă spre duminică, stratul de zăpadă se va depune consistent. Precipitațiile vor înregistra valori de până la 80 de litri pe metrul pătrat, la munte. Aici, se vor raporta și intensificări ale rafalelor de vânt, care vor sufla chiar și cu peste 80 de kilometri pe oră.

Ce trebuie să faci pentru a te proteja

Duminică, 26 februarie, vremea va fi foarte caldă în sud-estul României. În contextul valului de aer cald din nordul Africii, se vor înregistra valori termice ce vor depăși cu zece grade specificul perioadei. Aria precipitațiilor va fi în restrângere. În schimb, țara va fi tranzitată de un val de praf saharian.

Citește și: Pericolul prafului saharian. Avertismentul medicilor pentru toți românii

Tu știi la ce trebuie să fii atent în următoarele zile, pentru a te proteja? Prahul saharian va putea oferi cerului un colorit în nuanțe de portocaliu și/sau roșu. Particulele de praf din aer ar putea să afecteze persoanele care suferă deja de diverse alergii, astfel încât specialiștii au recomandat acestora să stea în locuință, pe cât posibil cu geamurile închise.