Povestea unei clădiri de patrimoniu oferită Bucureștiului de o intelectuală discretă. Ce a făcut Elena Kretzulescu

de: Sabina Anastasia
21 04. 2024

Elena Kretzulescu, o iubitoare a opulenței, însă o femeie discretă privind viața ei personală, a fost nevoită să-și vândă palatul în care locuia, pentru a face față provocărilor financiare cu care se confruntă. Care este povestea clădirii de patrimoniu care astăzi poate fi admirată doar la exterior. Foto

Povestea Palatului Kretzulescu de pe Știrbei Vodă

Un palat celebru din București, amplasat pe un teren denivelat, impresionează prin formele și proporțiile sale. Pașii care călcau, pe vremuri, dincolo de grilajele care delimitează proprietatea, pe aleile ce șerpuiau prin cele două hectare de gazon și plantații savante, aveau impresia că pășeau într-un mic Rai.

Nu te mai ținem în suspans și îți spunem exact despre ce este vorba: Palatul Kretzulescu, situat pe strada Știrbei Vodă, în mahalaua Fântâna Boului sau Schitu Măgureanu. A fost construit începând din 1835, din dorința boierului Iordache Crețulescu, fiind proiectat de în stil arhitectural neoclasic.

Citește și: Cel mai bizar palat din București. Ar fi împlinit 123 de ani, dacă nu ar fi fost demolat

Cum a transformat Elena Kretzulescu casele boierești într-un palat sofisticat

Multe secrete ale clădirii prețioase sunt legate de Elena Kretzulescu, o femeie născută la Paris și botezată de un apropiat al Împăratului Napoleon al III-lea. Ea a fost cea care a moștenit proprietățile familiei sale de pe Știrbei Vodă, luând decizia de a uni casele boierești și de a le transforma într-un palat somptuos.

Elena Kretzulescu

Acest proiect i-a fost încredințat arhitectului Petru Antonescu în anul 1902, el transformând clădirile într-un palat în stil eclectic, integrând elemente de design sofisticate și luxoase, după cum se poate vedea cu ochiul liber și în imaginile din galeria foto a acestui material.

Darul neobișnuit primit din partea unchiului său

Ce mulți nu știu este că Palatul Kretzulescu ascunde un secret interesant – el locul în care, ani de zile, a fost ascunsă o mumie. Nu, nu este o glumă. Elena Kretzulescu l-a întâmpinat pe unchiul său la întoarcerea din Egipt, eveniment produs în anul 1869.

Bărbatul nu a venit cu mâna goală, ci i-a adus în dar Elenei Kretzulescu o mumie a unui preot egiptean. Cadoul a stârnit furori în București. Chiar și Domnitorul Carol I s-a deplasat la casa boierilor ca să vadă minunea ce părea cu totul ruptă dintr-o altă lume.

Citește și: Clădirea unică din România, de care puțini români știu. Este considerată una dintre cele mai lungi din lume

Palatul Kretzulescu, trecut pe numele statului român

Palatul Kretzulescu este locul în care Elena Kretzulescu a locuit cel puțin cinci decenii. Clădirea deosebită, cu arhitectură impunătoare, reflectă nu numai bogăția și poziția socială înaltă a femeii, ci și gustul său rafinat pentru artă și cultură.

Doar că abundența nu a urmat-o veșnic în viață, astfel că, în anul 1927, Elena Kretzulescu a fost nevoită să vândă palatul autorităților locale. Acesta este și motivul pentru care, astăzi, clădirea de patrimoniu se află în posesia Primăriei București. Ea poate fi admirată doar la exterior, nu și la interior.