„Furtul secolului”, o farsă grosolană: povestea tabloului de Picasso găsit în România
Mai multe opere de artă celebre dintr-un muzeu din Rotterdam au fost furate în 2012. Doar un tablou de Picasso a mai fost recuperat după 6 ani în România.
Pe parcursul weekendului, un eveniment desprins din filmele de la Hollywood s-a desfășurat în România. Povestea pare atât de incredibilă, încât întregul set de circumstanțe este subiectul unei investigații DIICOT. Este vorba de un tablou de Picasso în valoare de aproximativ 800.000 de euro care a fost recuperat pe teritoriul României, la șase ani după ce a fost furat împreună cu alte șase tablouri foarte prețioase dintr-un muzeu din Rotterdam.
„DIICOT investighează împrejurările în care un tablou semnat Picasso, valorând aproximativ 800.000 de euro, a fost găsit sâmbătă seara, pe raza judeţului Tulcea. Tabloul, care face parte dintr-un lot de 7 opere sustrase în anul 2012 dintr-un muzeu olandez, se află în custodia autorităţilor române şi urmează să fie expertizat”, se arată într-un comunicat al DIICOT. Tabloul a fost găsit sâmbătă seara pe raza județului Tulcea.
În mod suspect, deși furtul inițial a fost realizat de români, iar tabloul a fost găsit în România, două persoane de cetățenie olandeză s-au prezentat sâmbătă seara cu tablou la Ambasada Olandei de la București. Din cauza conjuncturii ciudate, autoritățile de la București au inițiat niște investigații concomitente.
”Ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunţat autorităţile române, iar o echipă formată din procurori DIICOT şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale – IGPR efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor: audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice.”, conform Agerpres.
Furul care a dus la dispariția tabloului de Picasso s-a petrecut în noapte dintre 15 și 16 octombrie 2012. Șapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse și Claude Monnet au fost sustrase de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Autorii furtului au fost patru români, Radu Dogaru, Adrian Procop, Eugen Darie şi Alexandru Mihai Bitu. Când au adus tablourile în România, au fost ajutați de Olga Dogaru, mama lui Radu și Petre Condrat.
Condamnarea lor definitivă a venit în 2014, dar pe parcursul investigațiilor, au declarat că tablourile nu mai există și că au fost arse într-o sobă. Dacă tabloul recuperat în weekend se dovedește a fi autentic, povestea condamnaților se dovedește a fi o minciună.
Update: După ce știrea cu tabloul lui Picasso a făcut înconjurul lumii, totul s-a dovedit a fi o farsă pusă la punct de doi producători de teatru din Belgia. Informația a fost confirmată de televiziunea olandeză de stat.
”Cei care au pus la cale gluma şi-au anunţat printr-un e-mail victimele şi au povestit că farsa este inspirată din piesa de teatru „Copia adevărată” care a avut premiera joi la Anvers. În scenariu, personajul principal este un falsificator de tablouri.”, conform Digi24.