Povestea neștiută din spatele atacurilor din pădurile Bucovinei

de: Ionuț Vieru
27 10. 2021

În urmă cu o lună, un incident extrem de grav care a avut loc într-o pădure din Bucovina, a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte pentru televiziuni și a ajuns chiar și până în presa internațională.

Atacurile din pădurile Bucovinei

Un activist de mediu și doi jurnaliști filmau un documentar despre tăierile ilegale de lemn din zona Bucovinei, moment în care au fost agresați de un grup de indivizi. Printre aceștia se numărau și silvicultori ai Ocolului Silvic Dealu Negru.

Tiberiu Boșutar a fost umilit și bătut de către grupul de indivizi. Activistul de mediu a fost dezbrăcat în pielea goală sub amenințarea toporului. Nu este pentru prima dată când mafia lemnului agresează activiștii de mediu sau oamenii care încearcă să documenteze tăierile ilegale din zonă.

Clanurile implicate în exploatările ilegale forestiere se ridică deasupra legii, iar autoritățile nu fac nimic pentru a pune capăt acestor evenimente. La scurt timp după cele întâmplate, jurnaliștii recorder.ro au plecat în Bucovina pentru a afla ce aveau de ascuns cei care l-au agresat pe Tiberiu și pe cei doi jurnaliști.

Patru dintre agresori au fost reținuți

După ce au fost atacați cei doi jurnaliști alături de activistul de mediu, oamenii legii au pornit o anchetă și au arestat patru persoane care au participat la agresarea celor trei. Agresorii au vârste cuprinse între 24 și 44 de ani, fiind acuzați de „lovire sau alte violențe” și „purtare abuzivă”.

În total, 12 persoane au fost conduse la audieri la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei. La finalul activităților procedurale, 4 bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore. Două dintre cele două victime au avut nevoie de îngrijiri medicale și au ajuns la spital.

Oamenii legii au reușit să identifice o parte dintre agresori și au confirmat faptul că printre ei se afla și proprietarul pădurii, alături de inginerul silvic.

„Eu nu am avut de gând să filmăm în fond foerestier. Noi nu ne-am mișcat de lângă mașină. Nu am avut de gând să filmăm în fondul forestier fără proprietar și fără autorități. Dacă depuneam o plângere undeva dintr-o localitate din zona mea poate aș fi avut o suspiciune. Când vii la autoritatea centrală e tot ce poți face”, spune Tiberiu Boșutar.

Potrivit Poliției Române, infracțiunile din domeniul silvic au crescut cu 60% față de anul trecut. Doar în primele 8 luni ale acestui an, au fost efectuate peste 25.000 de controale și au fost aplicate 5.500 de amenzi în valoare de peste 9 milioane de lei.