Povestea incredibilă a lui Vasile Răducu, naistul cooptat la 19 ani în Ansamblul Ciocârlia: „A fost una dintre cele mai bune decizii ale mele”
Vasile Răducu are 52 și este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști ai acestui instrument din întreaga lume. A moștenit pasiunea pentru nai de la tatăl său, iar de la 9 ani a început studiul instrumentului de suflat.
Unul dintre cei mai apreciați naiști ai lumii
Vasile s-a îndrăgostit de nai din copilărie, iar în adolescență a ajuns deja să fie unul dintre membrii Ansamblului Ciocârlia. În momentul de față, artistul încă este unul dintre membrii ansamblului, însă și al Muzicii Reprezentative a Jandarmeriei Române.
După terminarea liceului a devenit solist al Ansamblului Ciocârlia, deoarece naistul de atunci, Marian Bucur, a emigrat în Statele Unite. La doar 19 ani, tânărul naist era coleg cei mai respectați muzicieni, sub bagheta dirijorului Ion Ivanovici. „Visul meu devenea realitate!”, a spus Vasile Răducu.
De-a lungul timpului a colaborat cu mai mulți artiști, soliști de muzică populară și nu numai, în diferite spectacole. A împărțit scena cu Andra, Feli și Loredana, iar în anul 2019 a devenit membru al formației Traffic Strings.
Aceasta era condusă de Lucian Moraru, iar alături de această formație a susținut concerte la Filarmonica din Sibiu, Sala Radio și Aula Magna a Facultății de Drept, anul viitor în iunie având programat un concert în Viena, la Konzerthouse.
Care este secretul maestrului Vasile Răducu?
Celebrul naist studiază gamele și notele lungi în fiecare zi. „Secretul” succesului este doar foarte multă muncă și implicare, cât și disciplină, deoarece naiul nu este un instrument ușor de stăpânit.
În fiecare zi, atât cât îmi permite timpul, încep cu studiul gamelor, note lungi. Naiul, pe cât pare de firav, nu este un instrument uşor. Pentru a ajunge la un nivel înalt, este nevoie de multă muncă şi de implicare.
La finalul lui august am fost invitat în Belgia împreună cu alt mare naist, Romeo Văduva, pentru a reprezenta România la un festival al naiului – Panfluit Paradijse – organizat de Raluca Pătuleanu şi Ştefan Negură, de unde m-am întors cu energie pozitivă şi dorinţa de a munci mai mult.
Am întâlnit naişti din toată Europa, nivelul de interpretare al folclorului românesc a atins cote înalte. Am fost impresionat să văd un citat pe un tricou purtat de o naistă din Franţa: „Limba română este cea mai frumoasă din lume pentru că este limba naiului“, a povestit maestrul Vasile Răducu, potrivit adevărul.ro.
Maestrul a fost pentru o scurtă perioadă de timp profesor suplinitor la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din București. Din anul 2017 este profesor expert în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești.