Povestea fascinantă a celor 7 biserici din Europa care trec printr-o linie perfect dreaptă. Explicația istorică

de: Anca Lupescu
22 12. 2021

O linie imaginară misterioasă leagă șapte mănăstiri, din Irlanda până în Israel. Să fie doar o coincidență? Aceste șapte sanctuare sunt foarte departe unele de altele și totuși sunt perfect aliniate. Potrivit legendei, linia reprezintă lovitura cu care Sfântul Mihail l-a trimis pe diavol în iad.

Șapte biserici din Europa trec printr-o linie dreaptă

Linia sacră a Sfântului Arhanghel Mihail reprezintă, potrivit legendei, lovitura pe care Sfântul i-a aplicat-o Diavolului, trimițându-l în iad.

În orice caz, este surprinzător cât de bine sunt aliniate, de fapt, aceste sanctuare. Dar și detaliile acestei alinieri sunt uimitoare: cele mai importante trei situri, Mont Saint Michel din Franța, Sacra de San Miguel din Val de Susa și Sanctuarul de Monte Sant’Angelo din Gargano, se află la aceeași distanță unul față de celălalt. Unii spun că acesta este un memento de la Sfântul Arhanghel: se așteaptă ca credincioșii să fie drepți, mergând pe calea cea dreaptă.

Dacă toate acestea nu erau suficient de surprinzătoare, linia sacră este, de asemenea, perfect aliniată cu apusul soarelui în ziua solstițiului de vară din emisfera nordică.

Ce spune istoria

Cum a ajuns fiecare mănăstire să fie dedicată Sfântului Mihail? Unele dintre situri susțin o apariție a lui Mihail. El a apărut la Monte San Angelo în 490 și 663 și la Mont St. Michel episcopului Aubert în 708, instruindu-l să construiască sanctuarul.

Sacra di San Michele se află la jumătatea distanței dintre Mon St. Michel și Monte San Angelo și a fost construit, de asemenea, la cererea Arhanghelului în 983, apărându-i-se pustnicului Sfântul Giovanni Vincenzo.

Philip Kosloski povestește cum Sfântul Patrick l-a văzut pe Sfântul Mihail deasupra insulei Skellig Michael în timp ce exorciza Irlanda. La Taxiarchis se află o icoană miraculoasă a lui Mihail, despre care se spune că a protejat mănăstirea de invazia musulmană (arhanghelul apărând chiar în fața inamicului).

Este posibil ca și alte situri să fi dobândit o asociere cu arhanghelul luptător în imaginația creștină pentru a se apăra de influența cultului păgân asociat anterior cu siturile respective.

Există, de asemenea, o legătură între solstițiul de vară și Sfântul Ioan Botezătorul. În lumea antică, solstițiile erau 24 iunie și 25 decembrie, zilele de naștere ale lui Ioan și Iisus, bineînțeles.