Povestea celui mai controversat Roland Garros din istorie! Ion Țiriac a fost omul care a influențat tot

de: Iulian Pavel
04 06. 2020

Francezii au adus în memoria fanilor cel mai controversat Roland Garros din istorie, într-o perioadă în care turneul de la Paris s-ar fi desfășurat în mod normal. De altfel, pe 9 iunie 2018, Simona Halep a câștigat trofeul după finala cu Sloane Stephens.

Ce s-a întâmplat, de fapt, la cel mai controversat Roland Garros din istorie

Presa din Franța face o analiză a ediției din 1968, de acum 52 de ani, când era lupta dintre amatori și profesioniști, înainte de Era Open.

„Până la sfârșitul anilor ’60, circuitul profesionist era plin de staruri, de jucători care primeau bonusuri financiare la turnee. Evoluau în turneele normale, dar frecvent și în turnee caritabile, unde câștigau foarte mulți bani. Spre deosebire de amatorii care jucau pentru gloria și mândria de a obține trofeul la Roland Garros sau la Wimbledon”, povestesc jurnaliștii.

În 1968 s-a schimbat totul. Chiar dacă primul turneu fără discriminări între profesioniști și amatori a avut loc în aprilie, la Bournemouth, prima competiție majoră a avut loc la Roland Garros, „primul turneu de mare șlem în era open”.

Din cauza contractelor pe care le aveau, unii profesioniști nu au putut fi prezenți, printre ei și legendari jucători John Newcombe sau Manolo Santana. Totuși, au fost prezenți Rod Laver sau Ken Rosewall, după mulți ani în care nu au evoluat la Paris.

Ion Țiriac a influențat Roland Garros-ul din acel an

Chiar legendarul nostru jucător a fost extrem de influent înainte de participarea la acea ediție. Așa cum francezii notează, „toți profesioniștii au venit alături de amatori, conduși de intrigantul Ion Țiriac”. Românul a reuși să ajungă până în sferturile de finală la acea ediție, cea mai bună performanță din carieră. Tot în același an a reușit să urce și pe cea mai înaltă poziție din carieră, locul 8 ATP.

Dacă în circuitul ATP nu a avut performanțe deosebite, Țiriac este un om de afaceri fantastic, cu o avere de peste un miliard. Ultima lovitură este o clădire lângă Calea Victoriei, unde va face un profit de peste 30 de milioane de euro în următorii 10 ani.