Potopul a făcut dezastru în Italia. O persoană a murit, altele sunt date dispărute și o autostradă a fost înghițită de ape
Vremea capricioasă și fenomenele meteo extreme au făcut ravagii în anumite zone din Europa. Conform celor mai recente date, potopul a făcut dezastru în Italia, iar autoritățile spun că o persoană a murit, altele sunt date dispărute, și o autostradă a fost înghițită de ape.
Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii în Italia
Ultimele 48 de ore au adus noi fenomene meteo extreme, mai ales în nord-estul Italiei. Din nefericire, vorbim despre inundații masive, iar autoritățile de aici spun că potopul a făcut dezastru în Italia.
Ploile abundente din timpul nopții și inundațiile au măturat câmpiile deja lovite de fenomene meteorologice extreme încă de luna trecută. Autoritățile regionale au declarat că potopul a lovit în jurul orașului Bologna și în zonele periferice, multe dintre acestea fiind terenuri agricole fertile vulnerabile la inundații.
Râurile Reno, Enza și Secchia și afluenții lor, precum și pârâurile asociate, au ieșit din matcă, iar oficialii locali au avertizat cu privire la posibile alunecări de teren în zonele colinare și muntoase. Cincisprezece cursuri de apă „au depășit pragul de alarmă”, opt râuri depășind nivelul 3 de alertă privind nivelul maxim al apei, conform autorităților regionale.
Potopul a făcut dezastru în Italia, în ultimele 24 de ore
Presa italiană descrie potopul ca fiind o „avalanșă de apă” care s-a abătut asupra Italiei, în regiunea de nord-est. Încă de la primele ore ale dimineții, autoritățile au intrat în alertă, iar mai târziu aveau să confirme că potopul a provocat moartea unei persoane și a lăsat duminică sub apă o mare parte din regiunea Emilia-Romagna.
Pompierii au declarat că au găsit cadavrul unei persoane dispărute în Botteghino di Zocca, imediat la sud de Bologna. Oficialii regionali l-au identificat ca fiind un bărbat în vârstă de 20 de ani a cărui mașină a fost măturată de valul de apă.
În orașul Bologna și în zonele învecinate, au căzut aproximativ 175 de milimetri de ploaie într-o singură zi, comparativ cu media istorică de 70 de milimetri pentru întreaga lună octombrie, au declarat autoritățile regionale. Unele râuri au înregistrat niveluri mai ridicate decât cele atinse în mai 2023, când zona a fost devastată de ploi torențiale violente, inundații și alunecări de teren care au ucis 17 persoane.
Alte persoane sunt date dispărute, și o autostradă a fost înghițită de ape
După inundațiile masive de ieri, s-a deci evacuarea a peste 3.000 de suflete din zona afectată, iar ca urmare a cantităților mari de precipitații a căzut curentul electric, lăsând în beznă aproximativ 15.000 de locuințe. Pe lângă persoana decedată, pompierii precizează că mai sunt alte câteva date dispărute, ia una din autostrăzile de aici a fost înghițită de ape.
„Cantitatea extraordinară de ploaie a provocat inundarea a numeroase zone din Bologna, străzile orașului fiind inundate, iar rețelele de canalizare și drenaj fiind incapabile să absoarbă apa”, au precizat autoritățile regionale într-un comunicat.
Mai mult de 500 de pompieri au lucrat pentru a salva oameni sau animale din apele în creștere în peste 515 operațiuni de la miezul nopții, au spus ei. Duminică după-amiază, aproximativ 4.000 de persoane rămăseseră fără curent electric.
Aceeași situație a fost anunțată și în Sicilia și Calabria, meteorologii menținând pentru cele 2 regiuni avertizările de cod portocaliu de vremea rea și de precipitații abundente. Experții afirmă că schimbările climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane sporesc frecvența și intensitatea fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi ploile torențiale și inundațiile.