Potop la Galați! Pagube imense, după o ploaie torențială cu vijelie și grindină

de: Alexandra Chivu
12 06. 2020

Suntem în a doua săptămână de vară calendaristică, dar vremea în România este la extreme. Fenomenele meteo nefavorabile mătură regiuni întregi, iar aproape toată țara este în continuare sub avertizare meteorologică cod galben de vreme instabilă. Printre județele bruiate de potop se numără și Galațiul.

Pagube imense la Galați după o ploaie torențială cu vijelie și grindină. Dispeceratul a gestionat 110 apeluri

50 de copaci rupți de vânt, 20 de mașini avariate, dintre care două distruse complet, și 37 de străzi inundate ori blocate de arbori, este bilanțul recent al pagubelor produse de ploaia torențială care a lovit județul Galați, joi seară, în jurul orei 19:30. Străzile s-au umplut de crengi și arbori căzuți, iar alte artere au fost inundate în doar câteva minute.

”Dispeceratul Integrat a gestionat 110 apeluri, majoritatea semnalând căderi de copaci peste autoturisme, stâlpi rupţi, avarierea reţelei electrice şi blocarea circulaţiei pe 37 de străzi afectate. Din fericire, nu au fost înregistrate victime şi nici cazuri medicale generate de vremea severă”, a declarat plutonierul major Dan Cristian Ionaşcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Pompierii au intervenit cu opt echipaje pentru a degaja copacii căzuți pe mașini și carosabil. Acțiunea a continuat și în dimineața zilei de vineri, 12 iunie. Conform informațiilor transmise de ISU Galați, nu s-au înregistrat avarii la obiectivele economice, persoane dispărute sau rănite, drumuri județene sau naționale blocate. Traficul feroviar se desfășoară normal și nu au fost raportate inundări sau avarieri ale gospodăriilor din județ, în pofida precipitațiilor abundente care au căzut într-un interval scurt de timp.

Ce ne așteaptă în următoarele zile

Luna iunie este cunoscută pentru faptul că este cea mai ploioasă lună a anului, dar este de remarcat faptul că, în acest an, fenomenele meteorologice extreme au apărut chiar în luna mai, s-au intensificat, iar frecvența lor este mare în aceste zile. Conform meteorologului Observator Simona Căpșună, mai multe cicloane au traversat zona țării noastre de la începutul lunii și până în prezent. În următoarele zile, un astfel de ciclon se va afla deasupra bazinului estic al Mării Negre și va împinge peste țară un aer cu o umiditate înaltă.