Poți vota cu pașaportul sau cu permisul? Ce drepturi au oamenii la alegerile locale 2020

O întrebare pe care și-o pun mulți români în „ajunul“ alegerilor locale și la care vă vom oferi răspunsul, în continuare, este următoarea: „Pot vota cu pașaportul sau cu permisul de conducere?“. Dacă și tu te afli în situația în care ai pierdut buletinul, nu îl ai la tine sau ți-a expirat, atunci te invităm să parcurgi acest articol pentru a afla cum îți poți exercita dreptul de a alege. Trebuie să fii atent, căci doar unul dintre cele două documente este acceptat în secția de votare.

Poți vota cu pașaportul sau cu permisul?

De regulă, dacă locuiești în unul dintre orașele României, este recomandat să ai la tine buletinul în ziua votului, cu mențiunea că acesta trebuie să fie valabil. În cazul în care nu dispui de el sau a expirat, poți folosi unul dintre actele și documentele de mai jos, dar nu permisul auto! Acesta nu este un act acceptat, din punct de vedere legal, în secția de votare.

Iată lista cu documentele pe care te poți baza dacă nu ai cartea de identitate la îndemână:

  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Documentele trebuie să fie valabile în ziua votării!

Conform Hotararii BEC nr 81 din 7 septembrie, art 3:

(1) Cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, acte valabile în ziua votării.

Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie -27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.

Ce drepturi au oamenii la alegerile locale 2020

Fiecare alegător este arondat la o anumită secție de votare, în funcție de domiciliu sau de reședință. Cu toate acestea, poți vota și într-o altă secție de votare chiar dacă nu te afli în orașul/localitatea unde ai domiciliul sau reședința. În acest caz, președintele secției de votare trebuie să te treacă pe listele suplimentare de alegători.

Poți vota cu pașaportul în ziua alegerilor locale - 27 septembrie
Poți vota cu pașaportul în ziua alegerilor locale – 27 septembrie!

Dacă locuiești în România, ai dreptul să votezi doar candidații noștri. Dacă ești înregistrat și locuiești în altă țară din Uniunea Europeană, ai următoarele drepturi:

  • Să votezi pentru candidații din țara ta de origine sau pentru cei ai țării-gazdă;
  • Să participi la alegerile din țara-gazdă sau să votezi candidații acelui stat.

Reamintim că poți vota doar dacă ai minimum 18 ani, împliniți în ziua alegerilor!

ART. 3 din Legea 115/2015
(1) Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.
(2) Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean, precum şi a primarului, fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot.
(3) Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Totodată, cei care nu pot vota fac parte din următoarele categorii: debilii mintal ori persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.

ART. 6 din Legea 115/2015

(1) Nu pot alege:
a) debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie;
b) persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI