Poți da nevasta în judecată pentru că e leneșă? Explicațiile unui avocat

de: Sabina Anastasia
08 03. 2024

Avocata Gabriela Ursărescu a primit în mediul online o întrebare neașteptată din partea unui cetățean: „Pot da în judecată nevasta pentru că e leneșă (nu face mâncare etc.)?”. Ce i-a răspuns specialista, potrivit prevederilor stabilite în prezent, în Codul Civil aflat în vigoare.

Cererea inedită pe care un român i-a transmis-o avocatei Gabriela Ursărescu

Platformele sociale pot fi folosite în multe moduri inedite. Unul dintre ele este interacțiunea cu specialiști în diverse domenii de activitate, care aleg (sau nu) să răspundă curiozităților cetățenilor sau urmăritorilor lor. Este și cazul Gabrielei Ursărescu, de profesie avocată.

Avocata Gabriela Ursărescu este activă în mediul online, unde răspunde deseori la întrebări primite din partea urmăritorilor săi pe diverse teme. Recent, specialista în Drept a primit o întrebare neașteptată din partea unui bărbat, care se pare că vrea să-și pedeapsească nevasta, fără a da divorț de ea.

Citește și: La ce distanţă de gardul vecinului trebuie să curgă „Picătura streșinii”. Legea de care mulţi nu au habar, se dau amenzi mari

„Pot da în judecată nevasta pentru că e leneșă (nu face mâncare)?”

„Pot da în judecată nevasta pentru că e leneșă (nu face mâncare etc.)? Nu vreau divorț. Mulțumesc!”, este mesajul pe care un bărbat i l-a direcționat avocatei în mediul online, cu scopul de a afla ce stabilește legea în vigoare din România privind această speță.

Gabriela Ursărescu a părut oarecum surprinsă de cererea cetățeanului, explicând pe înțelesul tuturor ce se poate întâmpla, din punct de vedere legislativ, în astfel de circumstanțe. Nimeni nu poate fi acționat în instanță pentru fapte sau atitudine de lenevire, potrivit avocatei citate.

Ce stabilește Codul Civil în 2024 privind faptele de lenevire ale femeilor căsătorite

Codul Civil aflat în vigoare în prezent, în România, stabilește că atât bărbatul, cât și femeia implicați într-un mariaj trebuie să își acorde reciproc fidelitate, sprijin moral și respect, potrivit avocatei Gabriela Ursărescu. Astfel, legea nu stabilește clar posibilitatea de a acționa în instanță o reprezentantă a sexului frumos pentru că nu dorește să îi gătească soțului.

„Codul Civil ne spune că soții își datorează reciproc fidelitate, sprijin moral și respect. Atât timp cât nu este prevăzut în nicio lege că soția nu trebuie să fie lege și că trebuie să vă gătească, nu cred că aveți mare sorț de izbândă”, a explicat Gabriela Ursărescu.

Citește și: Ce este decăderea din drepturile părintești. Se mai plătește pensie alimentară sau nu în acest caz?

Avocata și-a exprimat totuși dorința de a urmări o astfel de speță, în cazul în care utilizatorul online care a pus întrebarea se va hotărî să formeze o acțiune împotriva soției sale în acest sens:

„În situația în care formați o acțiune pentru a vă obliga soția să gătească și să nu mai fie leneșă, vă rog să îmi indicați dosarul, fiindcă vreau să văd soluția”.