Porunca neștiută a lui Arsenie Boca. Ce spunea părintele despre post

de: Ștefan R. Apostol
16 11. 2023

Din 15 noiembrie creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului, iar conform tradiției, vor trebui să țină post până în data de 25 decembrie. Pe lângă această practică, la alegererea fiecăruia, există și câteva lucruri importante, precum porunca neștiută a lui Arsenie Boca. Citește mai departe și află ce spunea părintele despre post.

Creștinii au intrat in Postul Crăciunului din 15 noiembrie

Pentru creștinii ortodocși, postul este un mod de viață. Pentru cei născuți într-o familie sau o cultură ortodoxă, a făcut parte din ritmul de viață cu care au crescut.

Vezi și: Se spală în prima zi din Postul Crăciunului? Ce spun preoții

Postul impune evitarea tuturor alimentelor de origine animală, iar unele alimente de origine vegetală, cum ar fi uleiul vegetal, sunt, de asemenea, interzise în unele perioade de post.

Părintele Arsenie Boca a devenit unul din cei mai importanți duhovnici

Calendarul religios ortodox include patru perioade de post prelungite înainte de fiecare dintre sărbătorile principale: Postul Mare, care precede Crăciunul, Postul Mare care precede Paștele, Postul Apostolilor, după Rusalii, și cele două săptămâni care preced sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la 15 august.

Postul este prescris pentru o perioadă totală de 150 până la 180 de zile pe an. Durata perioadelor de post poate varia de la șapte săptămâni, în cazul Postului Mare, până la o singură zi. În plus, carnea este interzisă pe tot parcursul anului în zilele de miercuri și vineri.

Citește despre: Ce nu este bine să faci în Postul Crăciunului 2023. E complet interzis să se întâmple asta

În această perioadă mulți din creștinii ortodocși români merg în pelerinaj acolo unde Părintele Arsenie Boca își are locul de veci, iar printre aceștia se știe de cele propovăduite de Sfântul Părinte, printre aceasta și porunca neștiută a lui Arsenie Boca. Așa că, citește mai departe și află și tu care este porunca neștiută a lui Arsenie Boca.

Care este porunca neștiută a lui Arsenie Boca

După cum bine se știe, Părintele Arsenie Boca a devenit unul din cei mai importanți duhovnici ai creștinilor din România, iar astăzi încă mai merg la mormântul acestuia, în căutare de înțelepciune și apropiere de Dumnezeu. Printre multele lucruri spuse de acesta se numără și multe învățături, precum și porunca neștiută a lui Arsenie Boca:

”Postul cu măsură sau mâncarea odată în zi (a nu se sătura). Mâncarea să fie de un singur fel, din bucate neînsemnate şi care se găsesc fără bătaie de cap şi pe care nu le pofteşte sufletul.

Să mănânce în fiecare zi un fel cu înfrânare. Vinul e folositor la bătrâneţe, la neputinţă şi la frig şi atunci puţin. Iar la tinereţe, la căldură şi la sănătate mai bună este apa – dar şi aceasta puţină, căci setea e mai bună decât toate poftele trupeşti.”,  spunea Arsenie Boca, conform lucrării ”Cărarea Împărăţiei”, Editura Charisma, 2007.

Află și: De ce este bine să te spovedești în Postul Crăciunului. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești înainte de Împărtășanie

Află ce mai spunea părintele despre post

Pe lângă multele vorbe de înțelepciune și sfaturi pentru enoriași, Părintele Arsenie Boca a mai avut și atel câteva lucruri importante de spus despre post, multe dintre ele regăsite în diferitele lucrări publicate în ultimii ani despre viața și pildele duhovnicului:

”Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine. Postul şi rugăciunea sunt două mijloace prin care curăţim firea de patimi. Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugăciune şi post.

Şi Iisus a postit 40 de zile punând postul începătură a vestirii împărăţiei lui Dumnezeu, deşi Lui nu-I trebuia, fiind nepătimaş. Cu trupul însă nu putem trata decât prin post. El nu ştie şi nu recunoaşte convingeri.

De aceea el trebuie uscat, încet şi cu socoteală, fiindcă în mocirla uscată porcii patimilor nu mai vin să se scalde. Ochii văd lucrurile, mintea vede gândurile. Postul curăţeşte ochiul, rugăciunea curăţeşte mintea, ar mai spus Părintele Arsenie Boca.

”Postul e vechi şi începe odată cu omul.”

Astăzi, la 34 de ani de trecerea în neființă a Părintelui Arsenie Boca, enoriașii Bisericii Ortodoxe Române încă mai țin cont de cele spuse de acesta, iar în fiecare an pelerinajele la mormântul său aduce mii de oameni din toate colțurile țării.