Portocala luptă împotriva unei boli fatale. Secretul fructului devorat de Crăciun

de: Alexandra Chivu
25 12. 2020

Portocalele, devorate de Crăciun, cândva rare în această perioadă, sunt cunoscute pentru vitamina C, dar conțin și secretul împotriva unei boli. Efectele fructului asupra organismului.

Portocala, în luptă cu cancerul. Compusul D-limonen poate preveni apariția anumitor forme ale acestei boli fatale

Foarte iubite de români, portocalele se numără printre cele mai consumate citrice. Cu un gust dulce-acrișor, ele ne oferă energie pentru întreaga zi. Interesant este că au și alte beneficii pentru starea noastră de sănătate.  Potrivit unor cercetări, în compoziția portocalelor se găsește un compus numit D-limonen, care poate preveni apariția anumitor forme de cancer precum cancerul de plămâni, cancerul la sân, cancerul de piele, cancerul la stomac și la colon.

Aceste fructe conține peste 170 de fitochimicale și peste 60 de flavonoide, multe având proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. De asemenea, au și tiamină (B1), riboflavină (B2), niacina (B3), vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu, cupru și vitamina C. În compoziția lor se află și potasiu, un mineral care păstrează funcționarea inimii la un nivel optim, dar și a activității nervoase și musculare.

Bogate în fibre solubile, fructele sunt indicate pentru reducerea colesterolului și buna funcționare a inimii. Aceste citrice sunt recomandate tuturor persoanelor care au probleme cu calciul, dar și cu alte afecțiuni. Ele conțin aproape 90% apă, vitaminele A, B, C, minerale fosfor, fier, sulf, cupru, magneziu și calciu. Mai mult, sunt un bun reminalizant al organismului și revitalizant, fiind recomandate tuturor persoanelor indiferent de vârstă.

Sucul acestor fructe are un efect detoxifiant asupra organelor interne, dar și energizant în cazurile de oboseală, datorită conținutului de potasiu. Consumul constant de portocale ajută organismul în lupta împotriva infecțiilor, a răcelii și reprezintă o sursă naturală de energie, datorită absorbției rapide în sânge a zahărului conținut de acestea.

Ce fructe nu îngrașă?

„Trebuie, în primul rând, să încercăm să evităm combinarea asta între zaharuri, fructele conținând multe, și grăsimi. Se face un efect de creșterea apetitului. Pe de altă parte, metabolic vorbind, zaharurile cresc insulina, deci grăsimea se depune mult mai ușor dacă facem astfel. Cel mai bine e să mergem pe fructele de sezon. Trebuie să ne oferim o diversitate, să nu uităm.
Și să ținem minte că, cu cât un fruct este mai mic și mai colorat, cu atât este mai bun pentru noi, din toate punctele de vedere. Un exemplu bun aici sunt afinele. În general, fructele de pădure”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit într-un interviu pentru ”Neatza cu Răzvan și Dani”.