Pont de la Gina Bradea pentru cel mai bun zarzavat de ciorbă pentru la iarnă. Nu mai pune conservant sau aspirină

de: Mariana Olteanu
06 09. 2023

Zarzavatul nu lipsește din casa niciunei gospodine. Însă, uneori, acestea întâmpină anumite dificultăți în realizarea acestuia. Din fericire, Gina Bradea vine cu o serie de sfaturi pentru obținerea celui mai bun zarzavat. Iată ce trebuie să faci!

Rețeta Ginei Bradea pentru zarzavat de iarnă

Gospodinele pot opta pentru realizarea zarzavatului cu roșii sau fără roșii. De regulă, zarzavatul fără roșii se folosește în cazul supelor, iar cel cu roșii se folosește pentru ciorbe. Pentru realizarea zarzavatului cu roșii, veți avea nevoie de:

-3 kg rosii
-3 kg ardei gras (gogosari, kapia)
-2 kg morcov
-1 kg telina radacina
-1 kg patrunjel radacina
-300 g marar
-300 patrunjel verde
-300 g frunze de telina
-500 g leustean (daca este pentru ciorba)
-2-3 ardei iuti (optional)
-300 g de sare neiodata, pentru muraturi (25-30 g pentru fiecare 1 kg de amestec sau 1 lingura cu varf)

Primul pas constă în tăierea legumelor în cubulețe. Dacă vreți să vă ușurați munca, vă puteți folosi de răzătoare. Este indicat să lăsăm roșiile cu coajă.

Ulterior, legumele tocate se pun în borcane sau în sticle de 1 kg cu gura largă. Este indicat ca borcanele să se lege cu ciolofan. Ultimul pas constă în sterilizarea acestuia la bain-marie timp de 40-50 de minute din momentul în care apă a dat în clocot. Se acoperă și se lasă să se răcească în apă în care au fiert.

Citește și: Ce să faci cu borcanele cu zarzavat ca să nu facă floare peste iarnă. E secretul bunicii

Pontul pe care îl recomandă Gina Bradea

În momentul în care sterilizați borcanele este indicat să nu folosiți aspirină sau orice alt conservant. Metoda clasică de sterilizare vă poate surprinde.

Metoda la bain-marie  era practicată și de către bunicii noștri. În ardeal, această metodă mai poartă denumirea de „dunstuleală” sau „dunstalit”, „dunstulit” sau „dustulit” (din lb. germană, Dunst = abur).

Citește și: Cum faci zarzavat la borcan pentru la iarnă. 3 rețete utile ca să ai ce pune la ciorbă

Tot ce trebuie să faceți este să fierbeți borcanele într-o baie de apă. Aceasta este cea mai cunoscută metodă de sterilizat. La rândul ei, a fost descoperită în secolul 5 I.Hr de Hipocrate și, mai târziu, de Teofrast.

Numele „Bain Marie” se pare că provine de la cel al unei femei-alchimist, Marie la Juive (Maria Evreică) care a trăit în secolul 3 I.Hr. Bain de Marie s-a prescurtat în Bain Marie. Prin intermediul acestei metode de sterilizare nu vom  mai avea emoții în ceea ce privește păstrarea zarzavatului.

Citește și: Cum se păstrează corect zarzavaturile peste iarnă. Secretul știut de puține gospodine