„Trafic aglomerat, aer poluat, nori de praf şi noxe suficiente cât să îţi cauzeze suferinţe pulmonare. Şi nu e doar atât. Suferinţa noastră se răsfrânge şi asupra psihicului. În aer pluteşte riscul de afectare psihică şi organică, iar noi acceptăm asta în cel mai silenţios mod cu putinţă. Cartiere noi, blocuri construite în mod haotic, avize de construcţie oferite cu prea multă lejeritate şi riscul final de străzi aglomerate cu maşini spumegând noxe ce ne scurtează viaţa”, explică dr. Cozmin Mihai.
Poluare masivă în Portul Midia, după ce o tonă de păcură s-a scurs pe mal şi în mare. Personalul portului lucrează de zor pentru remedierea problemei
Poluare mare în Portul Midia, după ce furtunul de descărcare al unei nave s-a spart, iar o tonă de păcură s-a scurs pe mal și în mare. Personalul portului lucrează în acest moment pentru a evita răspândirea poluării.
Poluare cu păcură în Portul Midia
Potrivit Administrației Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, joi, 28 octombrie, în jurul orei 02:00, în timpul descărcării navei „Angi”, navă încărcată cu păcură, care se afla în dana 4 Midia Năvodari, județul Constanța, unul dintre furtunurile de descărcare ale terminalului s-a spart, iar păcura s-a scurt în mare și pe mal.
„A fost anunţat tot personalul disponibil din portul Midia, precum şi firma contractată pentru depoluare, pentru a începe activitatea de curăţare. În acest moment, la faţa locului sunt toate instituţiile cu rol de combatere a poluării. Între navă şi cheu, pe o lungime de 30 m, lăţime de 0.5 m (distanţa între navă şi cheu) şi grosime de aproximativ 2,3 cm, se află o cantitate de păcură de aproximativ 200 de litri. Păcura este compactă şi îngheţată, datorită temperaturii scăzute.
Păcura va fi îndepărtată de firmele specializate şi dotate corespunzător după plecarea navei. Este şi o suprafaţă de sol (cheu) afectată. Acvatoriul este în siguranţă. Inspectorii ABA Dobrogea-Litoral sunt la faţa locului, urmează să fie aplicate sancţiuni”, spun reprezentanţii Ministerului Mediului.
Cum afectează poluarea psihicul uman
Dr. Cozmin Mihai, specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, a publicat un text despre modul în care poluarea poate afecta psihicul uman. Medicul vorbește despre cauzele acestui fenomen, spunând că, de cele mai multe ori, omul este de vină, prin deciziile pe care le ia zilnic.
Studiul specialistului a conchis faptul că poluarea produsă de mașinile pe combustibil fosili decompensează persoanele cu tulburări psihice. De asemenea, le poate afecta și pe cele care nu au mai avut asemenea probleme în trecut.