Polițiștii te vor opri în trafic, chiar dacă nu ai încălcat regulile de circulație. Ce vor verifica în mașină
Agenții de circulație ai Poliției Române au început de miercuri, 11 decembrie controale intense în trafic. Care este motivul?
Controalele pe drumurile din România s-au întețit începând de săptămâna aceasta. Motivul, spun autoritățile, este de a verifica dacă există conducători auto care transport ilegal animale, mai cu seamă porci.
Stoparea transportul ilegal de porci în autoturisme
Robert Chioveanu, noul şef al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) spune că aceasta reprezintă una din măsurile prin care se încearcă combaterea de virusului de pestă porcină africană. Această inițiativă se numără printre primele adopate de Robert Chioveanu, de când s-a instalat în funcţie, transmite zf.ro.
„Avem un plan de acţiune (…) Poliţia română va face controale în trafic să verifice dacă sunt transportaţi porci în portbagaj. Cei care vor fi prinşi cu porcul în portbagaj, în lipsa de documente a animalelor şi de transport, vor fi sanctionaţi şi porcii vor fi confiscaţi şi incineraţi”, a declarat Robert Chioveanu, preşedintele ANSVSA în cadrul conferinţei de presă „Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc”, potrivit aceleiași surse.
Pesta porcină africană (PPA) este un fenomen extrem de periculos, care s-a raspândit deja în mai multe regiuni de pe teritoriul românesc. Virusul a fost depistat deja în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare, potrivit ANSVSA. Prima semnalare a pestei porcine în România s-a realizat în iulie 2017, iar de atunci și până în prezent, au fost eliminaţi peste 540.000 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate peste 2.300 de cazuri la misterţi.
Robert Chioveanu a mai declarat că pesta ar putea fi eradicată complet în termen de cinci ani de zile.
În privința protecției și bunăstării animalelor în timpul transportului, a fost discutat un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară ce prevede asigurarea unor condiții superioare de bunăstare a animalelor pe timpul calătoriei. Cei prezenți în cadrul conferinței au fost de acord cu necesitatea adoptării unui astfel de act normativ, însă opiniile au fost divergente, urmând ca propunerile primite să fie analizate și la final, o parte dintre ele să se regăsească în punctul de vedere care va fi elaborat de către Autoritate, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.