De ce a cerut un important politician german activarea articolului 7, „opțiunea nucleară”, împotriva României
Se înmulțesc criticile la adresa României după ce Parlamentul a modificat, în procedură de urgență, Codurile Penale. Comisia Europeană a reacționat firav, dar un politician german cere clar să se demareze procedurile pentru ca țara noastră să-și piardă dreptul de vot în UE.
Președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Germaniei cere, din nou, activarea articolului 7 împotriva României. E așa-numita „opțiune nucleară”, care, într-un final și după o procedură lungă, poate duce la pierderea dreptului de vot în interiorul Uniunii Europene.
Gunther Krichbaum, politicianul german care cere măsuri dure în cazul României, i-a trimis o scrisoare în acest sens chiar președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, potrivit G4Media.
De ce vrea politicianul german sancționarea României prin cea mai dură măsură posibilă
Gunther Krichbaum susține, în scrisoarea trimisă șefului CE, că e la curent cu ce se întâmplă în România. În opinia sa, derapajele puterii de la București nu mai trebuie tolerate.
”Stimate Domnule Președinte al Comisiei,
După cum știți, urmăresc în calitate de Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene evoluțiile politice interne din România deja de ceva vreme cu o foarte mare îngrijorare. După alegerile din 2016, diversele guverne și majoritatea parlamentară care le susține lucrează sistematic la împiedicarea luptei imperios necesare împotriva corupției și la demontarea standardelor statului de drept. Astăzi, Parlamentul român a slăbit, așa cum era de așteptat, legislația penală anticorupție. Aceasta este o continuare a destructurării agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene în România. De mai multe ori am solicitat Comisiei – ultima dată într-o scrisoare către domnul Prim-Vicepreședinte Timmermans la 14 februarie 2019 – demararea unei proceduri conform art. 7 din Tratatul UE. Este pentru mine de neînțeles, având în vedere evoluțiile, că Comisia nu a urmat acesteia. Este de presupus că atitudinea ezitantă a Comisiei a fost prost înțeleasă de către responsabilii din România chiar ca o încurajare de a continua atacurile împotriva statului de drept.
Politicianul german cere măsuri imediate la adresa României pentru că, spune el, puterea de la București nu a ținut cont de avertismente.
”Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României și a majorității parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârșit inițiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acționați în consecință și să demarați o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilității Uniunii Europene și o încurajare a forțelor pro-europene din România”
Comisia Europeană a transmis un avertisment României
Prima reacție de la Comisia Europeană a venit din partea purtătorului de cuvânt. Christian Wigand a transmis că Bruxellesul știe ce au votat parlamentarii români miercuri și că va stabili pașii care sunt de urmat.
„Suntem la curent cu votul asupra versiunii revizuite a Codurilor penale desfăşurat astăzi în Parlamentul României. Vom analiza cu atenţie măsurile adoptate înainte de a lua o decizie asupra viitorilor paşi. Înţelegem că măsurile nu au fost încă promulgate şi nu au intrat în vigoare. Vreau să vă amintesc că reprezentanţii Comisiei Europene au fost foarte clari în poziţia referitoare la situaţia statului de drept în România. România trebuie să relanseze urgent procesul de reforme. Dacă preocupările nu sunt abordate, Comisia Europeană va trebui să acţioneze rapid şi să utilizeze toate mijloacele de care dispune”.
Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al CE
Reacția CE vine după ce Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a trecut, miercuri, proiectele pentru modificarea Codului penal şi a Codului de Procedură Penală. Aceste modificări ar fi fost dorite de PSD prin ordonanță de urgență, dar Tudorel Toader a ezitat.
Așa că s-a mers pe varianta procedurii parlamentare. Liviu Dragnea declara că proiectul a fost votat fără a se modifica o virgulă din ce a cerut Curtea Constituţională.
Unele dintre modificări le-ar putea fi, însă, de folos politicienilor care au dosare penale și vor să scape de închisoare. Opoziția a anunțat că va ataca la CCR modificarea Codurilor Penale.
De precizat că legea va fi trimisă acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Legile au trecut cu sprijinul deputaților UDMR, fără de care PSD și ALDE nu ar fi avut voturile necesare.