Plecați la ciuperci, au cules bombe: ce au găsit într-o pădure din Harghita

de: Puiu Alexandru
11 07. 2019

Chiar dacă au trecut 75 de ani de la Al Doilea Război mondial, continuă să fie găsite foarte multe proiectile neexplodate din acea perioadă. Cele mai recent s-au găsit într-o pădure din județul Harghita.

Două proiectile provenind din cel de-al Doilea Război Mondial au fost descoperite miercuri de nişte culegători de ciuperci în apropierea comunei Tulgheş, a informat ISU Harghita. Conform informațiilor din comunicat, proiectilele cu pricina sunt de tip perforant, de calibrul 76 milimetri și 100 milimetri.

Câțiva oameni obișnuiți le-au descoperit în pădure, în timp ce se plimbau în speranța să găsească ciuperci. Nu a durat mult de la identificarea bombelor până când o echipă pirotehnică s-a deplasat la fața locului cu scopul de a le ridica, transporta și depozita. Ulterior, vor fi distruze, dar mai durează.

Acest fenomen deloc amuzant, care pune în pericol viața oamenilor, este mult mai des întâlnit decât ai crede, iar în Harghita problema este una la scară largă. Până în luna iulie a acestui an, doar pe teritoriul aceluiași județ, ISU Harghita a mai efectuat șapte misiuni pirotehnice de asanare a muniției neexplodate. Aceasta a fost a opta.

Cea mai recentă sesiune de distrugere a proiectilelor colectate s-ar produs în urmă cu câteva săptămâni. La începutul acestei luni, echipele pirotehnice ale Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Harghita şi Covasna, sub coordonarea unui specialist de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă – Ciolpani, au efectuat, în localitatea Dăneşti, o misiune pirotehnică în cadrul căreia au fost distruse, prin explozie controlată, 133 de elemente de muniţie neexplodate, provenite din timpul celor două conflagraţii mondiale, se arată în comunicatul remis Agerpres.

Valul de bombe identificate în pădurile din Harghita a început în 2010. Atunci, au fost găsite 40 de proiectile în apropierea satului Casino Nou. Pentru aă astfel de cazuri erau mult mai rare atunci, polițiștii și specialiștii ISU nu au așteptat foarte mult până când să le explodeze într-un mediu controlat. Acum, stau și le adună.