Planul secret al lui Ceaușescu ticluit la Marea Neagră, în stațiunea Eforie. Visul neîmplinit al dictatorului

Planul secret al lui Ceaușescu ticluit la Marea Neagră, în stațiunea Eforie. Visul neîmplinit al dictatorului

Nicolae Ceaușescu, cu 63 de ani în urmă, a găsit soluția creșterii natalității în România, în timp ce se afla la mare. Aceasta a constat în interzicerea avorturilor. Femeile au fost obligate prin decret să nască copii. Din această motiv, românii au numit generația care a început să se nască din 1966 ”Generația Decrețeilor”.

Planul secret al lui Nicolae Ceaușescu ticluit la Marea Neagră. Ce visa fostul dictator

Din 1996, timp de 23 de ani, femeile au fost obligate să dea naștere la copii, avorturile fiind interzise de regimul comunist, condus de Nicolae Ceaușescu, prin decret prezidențial. Nicolae Ceaușescu a hotărât, în vara lui 1965, imediat după ce fusese ales la Congresul PCR ca lider al Partidului Comunist Român, în locul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca să interzică avortul.

Unul dintre liderii partidului, Alexandru Bârlădeanu, dar devenit ulterior un opozant important, a povestit momentul în care Nicolae Ceaușescu a luat hotărârea de a interzice avorturile, cu scopul de a crește natalitatea.

Planul secret al lui Ceaușescu ticluit la Marea Neagră, în stațiunea Eforie. Visul neîmplinit al dictatorului
Planul secret al lui Ceaușescu ticluit la Marea Neagră, în stațiunea Eforie. Visul neîmplinit al dictatorului

Ideea interzicerii avorturilor i-a venit lui Ceaușescu în timp ce se afla la mare

În acea vară a lui 1965, Nicolae Ceaușescu și nomenclatura erau la mare. Toți erau cazați la Eforie, fiindcă vilele de la Neptun nu erau gata. Alexandru Bârlădeanu, care avea o casă la Costinești, stătea acolo împreună cu partenera sa de viață, Mihaela.

Într-o zi, atât el cât și ceilalți membri au fost convocați urgent la o ședință CEx, la vila lui Nicolae Ceaușescu. Au fost mai multe subiecte de discutat și pe neașteptate, noul lider a ridicat problema avorturilor.

Nicolae Ceaușescu visa o țară cu 30 de milioane de români

Alexandru Bârlădeanu a spus că Nicolae Ceaușescu le-a prezentat o situație a Ministerului Sănătății care arăta câți copii pierde România din cauza avorturilor. ”Vroia să ajungă conducătorul unei Românii cu 30 de milioane de locuitori”, a spus Alexandru Bârlădeanu.

Susținătorul lui Nicolae Ceaușescu a fost Vasile Patilineț. Singurii care s-au opus, aducând argumente sociale, au fost Alexandru Bârlădeanu și Gheorghe Maurer. Decizia a fost luată și așa a apărut Decretul 770 și Decrețeii.

10000 de femei au decedat din cauza decretului lui Nicolae Ceaușescu

În cei 23 de ani de interzicere a avorturilor, au decedat peste 10.000 de femei în urma unor întreruperi de sarcină empirice. Chiar și fata lui Vasile Patilineț a murit la Spitalul Polizu după ce ș-a provocat un avort. Tatăl ei a fost distrus. Omul care a ajutat la crearea Securității, implicat în politica marea a fost scos e pe șine. Acesta credea că fata lui căzuse victimă a unor mașinațiuni.

Nicolae Ceaușescu l-a trimis pe Vasile Patilineț în misiune diplomatică în Turcia. A murit în 1974, la Ankara, într-un accident dubios de mașină. Atunci au existat speculații că accidentul ar fi fost provocat de Securitate. După moartea lui Vasile Patilineț, în vila din Primăverii s-a mutat Ion Dincă, iar după 1989, noul șef al SRI, Virgil Măgureanu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI