Planul ireal pe care îl are Vladimir Putin în război. Ce s-a aflat chiar acum

de: Ștefan R. Apostol
21 06. 2023

Noile evenimente de pe frontul ucrainean arată o contraofensivă extrem de lentă a Ucrainei, deși autoritățile de la Kiev spun că au reușit să recupereze mai multe localități în sud-estul țării. De cealaltă parte, noi informații vin să scoată la iveală care este, de fapt, planul ireal pe care îl are Vladimir Putin în război. Multe din aceste dezvăluiri au fost făcute recent de către consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, lucruri de altfel menționate și de alte voci importante, după declanșarea conflictului.

Europa va accelera livrările de arme către Ucraina

Ca urmare a recentelor mișcări de trupe, mai ales în sud-estul Ucrainei, unde autoritățile de la Kiev au anunțat startul contraofensivei, oficialitățile UE spun că acelerează livrările de armament către Ucraina pentru a sprijini contraofensiva țării împotriva forțelor ruse.

Vezi și: Răsturnare de situație în războiul Rusia – Ucraina. S-a întâmplat azi-noapte la Kiev, Putin a dat ordinul

Declarația i-a aparținut comisarului european pentru piața internă Thierry Breton, la 18 iunie, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Parisien, potrivit Reuters.

”Ne vom intensifica eforturile pentru a livra arme și muniții – acesta este un război de mare intensitate în care acestea joacă un rol crucial.

Ne pregătim pentru ca războiul să dureze încă câteva luni, sau chiar mai mult”, declara Thierry Breton.

Contraofensiva ucraineană a început la începutul acestei luni în mai multe direcții din sudul țării, în timp ce trupele ucrainene continuă acțiunile ofensive în zona orașului Bakhmut din estul Ucrainei. Forțele armate ucrainene și Gărzile Naționale nu au angajat încă majoritatea brigăzilor nou create, ceea ce arată că principalele forțe ale operațiunii sunt încă pe cale să apară.

Vezi și: Vladimir Putin a anunțat marea problemă a Rusiei în război. A făcut anunțul uluitor chiar astăzi

Mihailo Podoliak vorbește despre planul ireal pe care îl are Vladimir Putin în război

De cealaltă parte, războiul declarațiilor, atât de la Kiev, cât și de la Kremlin nu fac altceva decât să sporească și mai mult tensiunile dintre cele două state, așa cum se pare că au făcut-o și cele scrise pe Tweeter de consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, care a vorbit despre așa-zisul plan al lui Putin în Ucraina.

Vezi și: Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. Ce s-a întâmplat chiar astăzi, lovitură majoră în conflict

Conform oficialului, slaba reacție a Rusiei în aceste zile este ca urmare a faptului că liderul de la Kremlin dorește, într-un fel sau altul, înghețarea războiului, și prelungirea sa, nu terminarea ostilităților:

”Scopul strategic al Rusiei în prezent este să înghețe conflictul cu orice preț. Următoarele etape sunt asigurarea stabilizării interne prin consolidarea regimului lui Putin (alegeri în 2024), refacerea capacităților militare, destabilizarea Europei și pregătirea pentru etapa a doua a războiului.

Instrumentele sunt clare: declarații zilnice despre «pregătirea pentru negocieri»; inițiative de «negociere» (înghețare) din partea unor țări terțe; isterie mediatică despre «eșecul contraofensivei Ucrainei»; șantaj nuclear deschis; resuscitarea masivă a lobby-ului prorus în țările europene cu teza că «cumva trebuie să oprim toate acestea».”, scrie Mihailo Podoliak pe contul său de Tweeter.

Vezi și: Volodimir Zelenski, lovitură neașteptată la Eurovision 2023. A fost refuzat în finală

Planul lui Vladimir Putin de a apropia Rusia de China

Pe de altă parte, voci occidentale și analiști militari spun că, de fapt, fixarea ”eurasiatică” a lui Putin dezvăluie ambiții dincolo de Ucraina. Mai mult, alinierea tot mai strânsă a Rusiei cu China nu este, așa cum au opinat unii experți, generată de politica SUA de a încerca să limiteze sau chiar să încerce Rusia, spun analiștii.

Vezi și: Planurile lui Vladimir Putin asupra acestor ţări, dezvăluite. Ce are de gând să facă Rusia în următorii ani

Nu este nici un rezultat al extinderii NATO în țările fostului Pact de la Varșovia. Alianța sino-rusă este, în parte, produsul aceluiași ferment naționalist din Rusia, care este în desfășurare de câteva decenii și care este acum canalizat prin fixația lui Putin asupra Rusiei ca țară-civilizație eurasiatică. Putin apropie Rusia de China pentru că el crede că chinezii vor da Rusiei forța de care are nevoie pentru a învinge Occidentul și pentru a-și stabili russkiy mir.

Vezi și: Reacția Rusiei după ce a doborât o dronă americană deasupra Mării Negre: „Gândiți-vă la asta înainte”

Statele Unite și aliații săi din NATO trebuie să accepte conștientizarea faptului că problema Rusiei este aici pentru a rămâne”, este una din concluziile acestor zile ale analiștilor geo-politici. Ceea ce face astăzi Occidentul pentru a ajuta Ucraina va determina cât de departe spre est se va afla acea nouă falie care separă Europa de Eurasia.

O altă întrebare care plutește în aceste zile este ”sunt Statele Unite și aliații lor pregătiți pentru un viitor în care Rusia eurasiatică se confruntă cu Occidentul în Europa pentru decenii de acum încolo?”, iar răspunsul mai durează până va veni, mai spun aceiași analiști.