Planul care l-a înfuriat pe Putin. Ce țară NATO a agitat spiritele în Rusia: “Vom acționa” VIDEO
O declarație făcută la începutul săptămânii ar fi stârnit furia lui Vladimir Putin. Cea care a agitat apele în Rusia a fost chiar o țară NATO. Analiștii vorbesc despre noi tensiuni între cele două puteri.
Declarațiile care l-ar fi înfuriat pe Vladimir Putin
Într-un interviu publicat la începutul acestei săptămâni, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că țara sa este dispusă să găzduiască arme nucleare, în cazul în care NATO va decide să desfăşoare aceste arme, în contextul în care Rusia îşi consolidează armamentul nuclear în Belarus şi Kaliningrad.
„Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare pe teritoriul nostru ca parte a partajării nucleare, pentru a întări flancul estic al NATO, suntem pregătiţi să facem acest lucru”, a declarat preşedintele Andrzej Duda într-un interviu publicat de cotidianul Fakt.
„Suntem pregătiți”
Polonia, stat membru NATO, are graniţă atât cu enclava rusă Kaliningrad, cât şi cu Belarusul – aliat important al lui Vladimir Putin. Duda a precizat că se poartă de ceva vreme discuții despre cooperarea nucleară între țara sa și SUA.
„Am vorbit deja despre acest lucru de mai multe ori. Trebuie să recunosc că, atunci când am fost întrebat despre asta, am declarat că suntem pregătiţi. (…)
Rusia militarizează din ce în ce mai mult Kaliningrad. Recent, aceasta şi-a mutat armele nucleare în Belarus”, a declarat preşedintele Duda.
Declarațiile făcute de președintele Duda ar fi agitat apele în Rusia, Kremlinul a avertizat că va acționa și va lua măsuri pentru „a-și asigura securitatea” dacă arme nucleare vor fi mutate în Polonia.
Te-ar putea interesa și: Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona ca România să fie atacată cu rachete ruseşti. Procedura lansată imediat de cei de la NATO
Se vorbește despre „răzbunare nucleară” și chiar și „sfârșitul lumii”
Jurnalistul și autorul Peter Hitchens, care a fost un critic vocal al NATO, consideră că planul nu va face decât să crească tensiunile dintre NATO și Rusia.
„Găzduirea armelor nucleare este una, utilizarea lor este alta… lucrul crucial este cine le controlează.
Principala problemă și îndoială cu care se confruntă toți membrii NATO, de când a fost întemeiată alianța, a fost, așa cum a spus chiar Charles de Gaulle, dacă președintele Statelor Unite ar sacrifica Chicago pentru Lyon sau Frankfurt.
Vor folosi efectiv arme nucleare împotriva atacului din Est, știind că asta va duce la o răzbunare nucleară și, eventual, la sfârșitul lumii?
Faptul că sunt acolo nu înseamnă neapărat că vor fi folosite. Dar este, desigur, un alt gest puternic în politica ciudată a SUA care face situația mai tensionată decât era acum 10 ani.
Sunt nedumerit că nu există o altă facțiune de politică externă la Washington care să spună „stați, este înțelept?””, a spus Hitchens.
Te-ar putea interesa și: Avertismentul unui istoric român: „Vladimir Putin va ataca un stat NATO. V-o dau în scris”