Plantele vorbesc! Ce sunete scot, experții au reușit să descopere, chiar dacă oamenii nu le pot auzi
Ți-ai imaginat vreodată o lume în care plantele să îți vorbească și să spună când și de câtă apă au nevoie? În timp ce deja numeroase studii oferă dovezi că plantele sunt capabile să simtă sunetele din jurul lor, acum noi cercetări sugerează că acestea pot genera, de asemenea, sunete în aer ca răspuns la stres. Iată cum au reușit experții să le descopere.
Plantele vorbesc, dar noi nu le putem auzi
O echipă condusă de experți de la Universitatea din Tel Aviv a demonstrat că plantele de tomate și de tutun, printre altele, nu numai că emit sunete, dar o fac suficient de tare pentru ca alte creaturi să le audă.
Plantele nu pot fugi de factori de stres (cum ar fi cel provocat de secetă sau de tăiere), fapt pentru care au ajuns să dezvolte răspunsuri biochimice complexe și capacitatea de a-și modifica în mod dinamic creșterea (și de a reînființa părți ale corpului) ca răspuns la semnalele mediului, inclusiv lumina, gravitația, temperatura, atingerea și substanțele chimice volatile produse de organismele din jur.
Aceste semnale le ajută să își maximizeze creșterea și succesul reproductiv, să se pregătească și să reziste la stres și să formeze relații reciproc avantajoase cu alte organisme, cum ar fi ciupercile și bacteriile.
Ce sunete scot
Echipa cercetătoare a înregistrat sunetele din aer produse de plantele de tomate și de tutun, precum și de alte cinci specii (viță de vie, urzică moartă, cactus pincushion, porumb și grâu).
Așadar, a plasat microfoane la 10 cm de tulpinile plantelor care erau fie expuse la secetă (mai puțin de 5% umiditate în sol), fie fuseseră tăiate în apropierea solului. Apoi au comparat sunetele înregistrate cu cele ale unor plante nesolicitate, precum și cu cele ale unor ghivece goale, și au constatat că plantele stresate emiteau semnificativ mai multe sunete decât cele nesolicitate.
Numărul de pocnituri a crescut odată cu creșterea stresului provocat de secetă (înainte de a începe să scadă pe măsură ce planta se usca). În plus, sunetele au putut fi detectate de la o distanță de 3-5 metri – ceea ce sugerează un potențial de comunicare pe distanțe lungi.
Aceste sunete erau ultrasonice, în intervalul 20-100 kilohertzi, și, prin urmare, nu pot fi detectate de urechile umane.
Citește și: Pomul care este interzis în tot mai multe locuri din lume. De ce este tăiat, de fapt