Plantele nocive pe care mulți români le au în casă. Scapă imediat de ele, ce riscuri există

de: Ștefan R. Apostol
07 06. 2022

Plantele de apartament joacă un rol important în multe gospodării. Au, de asemenea, un rol benefic pentru mediu. Nu numai că oferă un interes vizual, dar unele tipuri de plante pot purifica și aerul. Cu toate acestea, unele dintre cele mai frecvent cultivate plante în multe gospodării pot fi toxice. Nu vă faceți griji, însă, asta nu înseamnă că trebuie să aruncați toate plantele din casă, ci doar să le evitați plantele toxice.

Plantele toxice pe care le-ai putea avea în casa ta

Doar pentru că unele plante pot fi toxice, nu înseamnă că trebuie să le evitați cu orice preț. Dacă aveți oricare dintre aceste plante, asigurați-vă doar că le țineți departe de copii și de animalele de companie, astfel încât să nu poată fi atinse sau ingerate.

Cu toate acestea, dacă vă faceți griji pentru membrii familiei, este în regulă dacă decideți să evitați aceste plante. Asigură-te doar că te documentezi înainte de a cumpăra orice plantă de apartament pe care să o adaugi în casa ta.

Există sute de plante de apartament superbe pe care le puteți cultiva. Dar se întâmplă ca unele dintre ele să conțină substanțe chimice care pot avea efecte neplăcute sau chiar mortale.

Plantele de apartament otrăvitoare pot provoca iritații ale pielii. Pot afecta stomacul, producând și arsuri la nivelul gurii și gâtului.

Unele plante sunt mai toxice decât altele. Vestea bună este că majoritatea ar trebui să fie înghițite în cantități mari pentru a provoca daune reale.

ar, cu toate acestea, dacă aveți copii curioși și animale de companie care ar putea dori să mestece sau să zdrobească plantele, mare atenție. Fie evitați să cultivați aceste soiuri, fie aveți grijă deosebită să le puneți într-un loc sigur, unde nu pot fi atinse.

1. Dieffenbachia, plantele toxice de care trebuie să te ferești

Selecțiile de Dieffenbachia cresc în condiții de lumină slabă și adaugă o vibrație tropicală decorului. Și-a câștigat unul dintre numele sale comune, dumb cane, datorită simptomelor care apar atunci când este mâncată.

Seva face ca limba să ardă și să se umfle, suficient pentru a bloca aerul din gât. Poate fi fatală atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie, dacă este ingerată în cantități mari. Există o mulțime de suporturi elegante pentru plante disponibile în magazine, care vă vor ajuta să țineți această plantă departe de sol dacă aveți în preajmă copii care se târăsc și câini mici.

2. Iedera engleză. Pe cât de frumoase, plantele sunt extrem de periculoase

Aceste plante sunt vița de vie perfectă pentru a avea o draperie pe un raft de cărți sau o grădină de interior în container.

Cantități mari de iederă englezească trebuie ingerate pentru a cauza probleme grave, dar toate părțile iedera englezească pot provoca simptome care includ iritații ale pielii, arsuri în gât, febră și erupții cutanate.

Deoarece iedera are tendința de a se târî, așezați-o undeva la înălțime față de sol, departe de accesul copiilor și al animalelor de companie.

3. Crinul de Paște. Pisicile au suferit boli grave

Mirosul acestei flori este inconfundabil, iar florile de un alb pur sunt atrăgătoare. Deși sunt frumoase, se știe că pisicile au suferit boli grave după ce au mâncat crini de Paște.

Consumul unor cantități mici din orice parte a plantei poate duce la moartea pisicii din cauza insuficienței renale dacă nu este tratată de un medic veterinar în termen de 18 ore. Planta nu este otrăvitoare pentru copii.

4. Crinul păcii este toxic

O plantă de apartament populară cu lumină slabă, crinul păcii este toxic doar dacă se consumă cantități mari de frunze.

Bucurați-vă de frunzele de culoare verde închis și de florile albe de la distanță, cum ar fi deasupra unui raft, dacă aveți animale de companie sau copii mici. Pe măsură ce îmbătrânește, frunzișul verde al crinului păcii își adâncește culoarea.

5. Narcisele, sunt plantele toxice pentru stomac

Mulți bulbi de primăvară, inclusiv jacinturi și narcise forțate pentru a înflori în interior, sunt toxici dacă sunt mâncați de oameni sau animale de companie.

Mâncatul bulbilor provoacă probleme intense la stomac, tensiune arterială ridicată, bătăi neregulate ale inimii și chiar moartea. Asigurați-vă că țineți narcisele sus, pe un blat sau pe un raft unde nu vor fi deranjate sau încercați să le creșteți într-un terariu.

6. Filodendron. Plantele toxice otrăvitoare pentru oameni și animale

Niciun alt grup de plante nu este la fel de utilizat în interior ca filodendronii, dar aceștia sunt otrăvitori pentru oameni și animale de companie.

Consumul lor poate provoca arsuri și umflarea buzelor, limbii și gâtului, plus vărsături și diaree. Ca și iedera, filodendronii au un obicei de a se târî, așa că țineți-le departe de podea.

7.Pothos, ingerat poate provoca arsuri și umflarea buzelor, limbii și gâtului, plus vărsături și diaree

O rudă apropiată a filodendronului, pothos este la fel de ușor de cultivat, dar, din păcate, provoacă aceleași simptome ca și philodendronul dacă este ingerat.

Nu poți sta departe de această frumusețe cu frunze de inimă? Încearcă această plantă viticolă ușor de îngrijit într-un coș suspendat pentru a o ține sus, departe de îndemână.

8. Palmierul Sago, una dintre cele mai vechi plante vii de pe Pământ

Faceți ca locuința dvs. să se simtă ca o oază tropicală cu acest palmier în miniatură. Una dintre cele mai vechi plante vii de pe Pământ, palmierul sago este posibil să fi supraviețuit atât de mult timp pentru că animalele nu îl mănâncă.

Toate părțile plantei, inclusiv semințele și rădăcinile, sunt otrăvitoare. Ingerarea palmierului sago provoacă vărsături și diaree și poate duce la insuficiență hepatică.

9.Caladium, plantele toxice foarte populare în gospodării

Aceste plante atractive cresc bine în condiții de lumină scăzută, ceea ce le face foarte populare în gospodării. Caladium este cunoscut în mod obișnuit sub numele de urechi de elefant și produce o varietate de culori.

Cu toate acestea, toate părțile acestei plante sunt considerate toxice și pot provoca simptome dureroase, așa că țineți-o departe de îndemână pentru a preveni orice accident.

10. Oleandru, una dintre cele mai mortale plante

Această plantă ar putea să nu pară dăunătoare, dar dacă este ingerată poate provoca multe simptome. Una dintre cele mai mortale plante, cel mai bine ar fi să ții oleandrul departe de casă.

11. Palmierul de Madagascar are o sevă care este otrăvitoare

În ciuda numelui său comun de palmier de Madagascar, sau Pachy, Pachypodium este de fapt o plantă suculentă și, prin urmare, mai apropiat de cactuși decât de palmieri.

Această plantă de apartament remarcabilă provine din Madagascar și, deoarece are frunze care cresc în jurul coroanei, această combinație dă naștere la denumirea comună de palmier de Madagascar. Planta, la ruperea frunzelor, are o sevă care este otrăvitoare pentru animale și oameni.

Cu toate acestea, este dificil de atins datorită spinilor protectori de pe trunchi, așa că este probabil ca animalul de companie sau copilul să evite planta. De fapt, mai multe daune sunt cauzate de acești spini decât seva plantei.

12.Monstera, plantele ușor toxice

Aceste plante sunt  ușor toxice pentru oameni și atât pentru câini, cât și pentru pisici. Simptomele de expunere includ iritație orală, durere și umflături ale gurii, limbii și buzelor, salivare excesivă, vărsături și dificultăți de înghițire.

13.Euphorbia, destul de periculoasă

Seva lăptoasă a acestei plante care iese din părțile deteriorate este destul de periculoasă. Ea provoacă arsuri puternice, înroșirea pielii și posibile bășici. Odată ajuns în ochi, sucul de lăptișor de matcă provoacă o inflamație severă a conjunctivei și orbire temporară.

Otrava care a pătruns în organism prin cavitatea bucală provoacă vărsături, diaree severă și dureri abdominale. În caz de otrăvire severă, sunt posibile amețeli, convulsii, delir și tulburări circulatorii.

14. Clivia, platele toxice datorită veninului secretat

Este frumoasă atunci când înflorește. Mugurii săi strălucitori și luxurianți se deschid aproape simultan, creând un „buchet” luminos.

Dar, prin manipularea neglijentă a frunzelor sau a rizomilor, această plantă frumoasă poate face rău. Veninul de Clivia provoacă vărsături, diaree, salivație abundentă și, uneori, paralizie.

Concluzie

Deși ne plac plantele și le creștem, iată că unele dintre ele, pe cât de frumoase, pe-atât de periculoase pot fi pentru sănătatea noastră. Acum că aveți toate aceste date, va fi mai ușor să alegeți ce plante vreți să vă înfrumusețeze casa.