Plantarea copacilor, obligație prin lege: soluția simplă care face minuni pentru mediu

de: Puiu Alexandru
05 07. 2019

Planeta noastră se află într-o situație deplorabilă, iar încălzirea globală își face simțită efectele din ce în ce mai des. Plantarea copacilor ar ajuta foarte mult mediul înconjurător, iar o nouă lege al putea transforma acea activitate într-o obligație.

Plantarea unui copac poate părea un gest aparent banal, dar prea puțini oameni își dedică timp pentru el. Soluția vine din partea guvernului din Filipine. Autoritățile din teritoriu au adoptat o lege pe 15 mai care obligă copii din toate ciclurile de învățământ să planteze cel puțin 10 copaci până la absolvire. Inițiativa a făcut înconjurul lumii.

Studenții au posibilități nelimitate vizavi de locațiile în care pot planta copaci. Nu contează dacă te duci într-o pădure existentă, în mangrove, într-o rezervație, o zonă urbană, orașe părăsite sau alte medii. Ține doar de tine să alegi unde îți vei duce la bun sfârșit sarcina legislativă. Important este să nu moară imediat. Ar fi bine să studiezi un pic subiectul, pentru a facilita dezvoltarea naturală a copacilor.

Înainte de adoptare, inițiativa legislativă s-a aflat pentru câțiva ani în stadiu de proiect. Prima oară, parlamentarul Gary Alejano a propus-o în 2016 cu numele ”Graduation Legacy for the Environment Act”. Intenția din spate, dacă nu era evidentă, este de a promova responsabilitatea între generații pentru mediul înconjurător.

Toată lumea este de acord că fii și fiicele noastre merită o planetă mai bună, dar prea puțini fac ceva în acest sens. Cu noua lege, responsabilitatea cadea în sarcina celor mici, iar beneficiile le vor resimți multe generații de acum înainte.

Dacă totul merge conform planului, 175 de milioane de copaci vor fi plantați în fiecare an. Rămâne doar Ministerul Educației să găsească cea mai bună formă pentru a implementa noua lege. În același timp, Ministerul Mediului și al Agriculturii trebuie să creeze rezervații pentru noii copaci, să ofere semințe și, pe termen lung, să aibă grijă de noii arbori. Chiar și dacă vor supraviețui, pe termen lung, zece procente din toți copacii plantați, beneficiul asupra mediu este unul incontestabil.