Planta-miraculosă care poate salva solul degradat din România. Ce a apărut pe câmpurile din Buzău

Planta-miraculosă care poate salva solul degradat din România. Ce a apărut pe câmpurile din Buzău
Planta regăsită pe câmpurile aride din Buzău

În România au început să apară plante care, în mod normal, nu au fost cultivate. Una din aceste pante este planta Salsola. Planta Salsola, este un gen anual de arbuști semi-pitici până la pitici și specii lemnoase de arbori. PLanta este larg răspândită în zonele aride și semi-aride ale lumii. Specialiștii spun că are o valoare ridicată a furajelor, producția abundentă de semințe, toleranța la condiții climatice extreme. Este adaptată la temperatura ridicată și condițiile de secetă prelungite. Speciile din acest gen sunt de o importanță semnificativă, iar speciile precum Salsola soda sunt cultivate și consumate ca legume în Italia, în timp ce altele sunt utilizate ca furaje pentru animale în zonele aride și uscate.

Planta Salsola, planta miraculoasă pentru zonele aride

Planta Salsola estet utilizată și în medicamente și produse cosmetice. Specialiștii spun că are valori vindecătoare pentru inimă, pentru boli de piele, tuse și gripă. De-a lungul timpului s-a constatat că planta Salsola a dat rezultate și în utilizările medicinale.

În afară de asta are și proprietăți utile pentru utilizarea lor eficientă în condiții semi-aride spre aride predispuse la secetă. Planta mai este folosită la remedierea solurilor saline degradate.

Cu toate beneficiile sal, speciile de Salsola sunt amenințate cu dispariția din cauza schimbărilor climatice în curs, spun specialiștii. Dovezile extincțiilor actuale cauzate de schimbările climatice sunt limitate.

Planta Salsola este de obicei ignorată și oamenii nu sunt familiarizați cu importanța lor. Ssunt disponibile informații foarte limitate cu privire la caracteristicile adaptative ale plantelor din genul Salsola pentru utilizarea lor eficientă în semi-predispuse la secetă.

Planta regăsită pe câmpurile aride din Buzău

În disperare de cauză, și în încercarea de a revigora terenurile aride, legumicultorii buzoieni au decis să aducă din Noua Zeelandă panta Salsola și să o cultive aici. Deocamdată este în stadiul de omologare, spun legumicultorii.

Sunt totuși optimiști în ceea ce privesc beneficiile plantei. Decizia plantării acestei specii a venit după o lungă perioadă de cercetare și de observații asupra adaptabilității plantei Salsola la condițiile de sol din Buzău. Cercetătorul Costel Vânătoru s-a ocupat de acest gen de plante exotice în stațiunea de cercetare din Buzău, multe dând rezultate de succes.

”Este importantă pentru că valorifică foarte bine terenuri. Planta contribuie la desalinizarea acestor terenuri. Rezistă la condiții extreme de mediu, este o plantă care poate repara terenuri degradate.

Este foarte valoroasă pentru că este comestibilă. Este foarte gustoasă și putem să o folosim în stare proaspătă , evident eliminând sarea, vorbim de o plantă ușor sărată.”, a declarat cercetătorul Costel Vânătoru.

Planta Salsola este larg distribuită în zonele hipersaline, semi-aride și aride ale lumii. Se știe că aceste plante se dezvoltă cel mai bine pe solurile nisipoase și saline. Planta Salsola este originar din Africa, Europa și Asia și este o specie invazivă în nord și America de Sud și Australia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI