Planta-minune pentru sistemul imunitar. Toți românii trebuie să o consume zilnic, în pandemie
Echinaceea este o plantă perenă, folosită de sute de ani ca remediu în medicina tradițională. Face parte din aceeași familie cu gălbenelele și mușețelul. Ea este utilizată încă de pe vremea îndienilor americani, de acum mai bine de 300 de ani. Atunci, planta era folosită îndeosebi pentru a calma simptomele răcelii. Odată cu venirea exploratorilor europeni, aceasta a ajuns să fie folosită mai întâi în Europa, apoi în întreaga lume, fiind cunoscută în special pentru eficiența sa dovedită în stimularea organismului, prin creșterea capacității sale de apărare față de diferiți agenți infecțioși.
Echinaceea, eficientă în stimularea imunității organismului
„Echinaceea este originară din America de Nord. Seamănă foarte mult cu floarea-soarelui, deci face parte din familia compozite. La noi se cultivă ca plantă ornamentală și lumea nu prea știe despre ea, din păcate, deoarece este considerată cea mai bună plantă medicinală pentru imunitate. Am văzut foarte multe prin cimite, prin fața curților la oameni. Este eficientă pentru sistemul imunitar fiindcă atacă virusurile, ciupercile și bacteriile.
Se face un preparat din echinaceea, un spray care, atunci când un sportiv se accidentează la genunchi sau la coate, se dă cu acel spray să treacă durerea. Ce mai are specific această plantă este faptul că are un compus chimic ce ajută la salivație. Se face infuzie din o linguriță cu vârf la o cană, dacă e din planta întreagă, și se beau două căni pe zi. Nu se bea mai mult de o săptămână fiindcă produce obișnuință”, explică Petre Biolan, inginer horticol, pentru Agro TV.
Întărește sistemul imunitar
Există nouă varietăți de echinacee, dar numai trei dintre ele pot fi folosite în scopuri medicinale pentru că au în compoziție un mix de substanțe active, printre care substanțe antimicrobiene și antivirale, dar și fenoli, care au proprietăți antioxidante. Planta ajută la eliminarea radicalilor liberi care cauzează stresul oxidativ și îmbătrânirea celulară. În timpul răcelilor, consumul ei poate scurta perioada de recuperare cu până la două zile. De asemenea, ceaiul de echinaceea este recomandat pentru calmarea durerilor de gât ori a altor dureri care apar în timpul virozelor respiratorii.
Alte beneficii
- previne infecțiile urinare
- reduce anxietatea
- bun pentru respirație
Cum se prepară ceaiul
Ai nevoie de o mână de flori proaspete de echinacee fie de 10 grame de flori uscate și de 200 mililitri de apă. Încălzește apa până când aproape dă în clocot, pune florile și amestecă. După ce e gata, dă deoparte de pe aragaz și acoperă vasul cu un capac. Lasă să se infuzeze preț de 10 minute, apoi strecoară ceaiul și bea-l cât e călduț. Pentru un gust mai bun, poți adăuga miere, zeamă de lămâie sau alte condimete pentru băuturile calde.