Planta din curtea ta care îți poate aduce bani frumoși. Nu o mai arunca de acum înainte

de: Ștefan R. Apostol
09 02. 2023

De multe ori, chiar fără să ne dăm seama, am putea descoperi că ceea ce avem în grădină ne poate aduce mai mult decât beneficiile pentru sănătate. În ultima vreme mulți agricultori vorbesc despre planta din curtea ta care îți poate aduce bani frumoși. Dacă te-am făcut curios să afli care este această plantă, citește mai departe și cu siguranță nu o vei mai arunca de acum înainte.

Ricinul, planta din curtea ta care îți poate aduce bani frumoși

Planta de ricin se regăsește în grădinile noastre, deși este o plantă tropicală spectaculoasă, care poate crește cu ușurință trei metri înălțime într-un sezon, cu frunze uriașe și colorate, la fel de mari ca niște farfurii.

Deși, așa cum spuneam, este tropicală, dacă nu o ai, nu trebuie să îți face griji pentru că poți să o faci în vara care vine, nu de alta, dar este planta din curtea ta care îți poate aduce bani frumoși.

Cei care deja o au plantată spun că totuși va trebui să ai grijă de ea, deoarece există riscul ca din cauza înghețului să ai probleme cu ea, așadar va trebui să fie totuși într-un mediu unde să existe posiblitatea unei surse de căldură, asta în cazul în care plantezi sămânța de ricin care produce copaci mici.

Vezi și: Plantele care sunt ușor de cultivat. Oricine le poate avea în grădină, fără pic de efort

Conform celorași posesori de ricin, sămânța de ricin îți poate aduce nici mai mult, nici mai puțin de cât 20.000 de euro la un hectar de cultură de ricin. Tot ce trebuie să știi, cel puțin despre sămânța de ricin, este că fiecare sămânță are la un capăt o carunculă mică, spongioasă, care ajută la absorbția apei pentru germinare atunci când este plantată, iar semințele rămân viabile timp de 2-3 ani.

Aproximativ jumătate din greutatea semințelor este un ulei gros, gălbui sau aproape incolor, care a fost folosit în multe aplicații industriale. Uleiul a fost folosit în antichitate ca și combustibil pentru lămpi, iar în prezent este folosit în vopsele și lacuri, pentru acoperiri rezistente la apă, în uleiuri de motor de înaltă performanță, săpun, cerneluri și materiale plastice. De aceea ricinul este planta din curtea ta care îți poate aduce bani frumoși, tocmai datorită uleiului extras din sămânța de ricin.

Vezi și: A amestecat ulei de ricin cu bicarbonat de sodiu, apoi a pus pe piele. Efectele sunt pur și simplu magice

Sămânța de ricin și uleiul extras aduce bani frumoși

Alți derivați sunt folosiți în produse de lustruire, ca lubrifianți solizi, în parfumuri sintetice și în alte produse. Plantele sunt cultivate în scop comercial pentru producția de ulei în principal în India și Brazilia, dar și în unele zone din SUA și din alte țări.

Semințele sunt extrem de otrăvitoare, așa că țineți plantele departe de accesul copiilor, deoarece toxina din semințele de ricin este ricina (RYE-sin), unul dintre cele mai mortale otrăvuri naturale, estimată ca fiind de 6.000 de ori mai otrăvitoare decât cianura și de 12.000 de ori mai otrăvitoare decât veninul șarpelui cu clopoței.

Doar patru semințe pot ucide un adult de talie medie, în timp ce ingestia unor cantități mai mici va duce la vărsături, dureri abdominale severe, diaree și convulsii. Animalele și păsările de curte pot fi, de asemenea, afectate dacă consumă semințe sau făină din semințe.

Deși este o otravă foarte puternică, ricina a fost investigată ca agent anticancerigen. Ricina este solubilă în apă, nu solubilă în lipide, astfel încât nu este eliberată în timpul procesului de presare, rămânând în turta de semințe. Acest reziduu este folosit ca îngrășământ cu conținut ridicat de azot sau, după detoxifiere, făina poate fi folosită ca hrană pentru animale.

Deoarece toxina nu apare în uleiul pur, uleiul de ricin poate fi consumat și a fost folosit în scop medical ca remediu pentru orice, de la constipație la arsuri la stomac. Este un element cu caracteristici purgative eficiente și poate fi folosit extern ca emolient pentru pielea uscată.

Acum că ai aflat care este planta din curtea ta care îți poate aduce bani frumoși, știi cei de făcut pentru a face bani frumoși cu semințele de ricin.