Planta din bucătărie care devine toxică. Toate româncele o pun în ciorbă fără să aibă habar de asta

de: Manolică Anca
02 05. 2023

Pătrunjelul și-a făcut loc în bucătăria românească încă de acum sute de ani, fiind folosite în special frunzele acestuia. Pe lângă gustul aparte care îl dă preparatelor, planta este o adevărată comoară și pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, ea poate deveni toxică în anumite cazuri. Iată ce ar trebui să știe fiecare dintre noi.

Planta din bucătărie care poate deveni toxică

Grădina Botanică Wandsbek din Hamburg a publicat clasamentul anual, iar cea mai otrăvitoare plantă din acest an este chiar una dintre cele mai folosite în bucătărie, la gătit.

Vorbim despre pătrunjel, una dintre cele mai populare ierburi aromatice în bucătăriile din întreaga lume! Bogat în antioxidanți precum flavonoide, luteină și beta-caroten, acesta este o sursă bogată de vitamine (C, B9 si K) și minerale (fier, calciu, mangan). Planta are, totodată, proprietăți digestive și acționează ca un adevărat diuretic.

Fie că îl adăugăm în salate, supe, sosuri sau chiar dacă îl consumăm sub formă de suc, există o mulțime de motive pentru care planta ar trebui să se regăsească în dieta noastră. Cu toate acestea, trebuie menționat și faptul că un consum exagerat de pătrunjel poate fi un pericol pentru sănătatea noastră.

Sfaturile specialiștilor

Ca o regulă generală, este important să știm faptul că pătrunjelul poate deveni extrem de toxic pentru organism în momentul în care este consumat în exces.

Citește și: Trucul genial prin care pătrunjelul și mărarul își păstrează prospețimea. Cum trebuie depozitate în frigider

Motivul este conținutul bogat de apiol, un fitoestrogen foarte puternic, o substanță narcotică ce poate afecta sistemul nervos. Pătrunjelul este bogat, totodată, și în oxalați, substanțe care nu pot fi procesate de organismul uman. Prin urmare, ei trebuie eliminați prin rinichi, iar astfel crește riscul de formare a pietrelor la rinichi sau în vezica urinară.

Pătrunjelul nu este recomandat nici celor care suferă de afecțiuni psihice sau persoanelor care urmează un tratament cu litiu tot din cauza conținutului de apiol.

Un alt aspect pe care ar trebui să îl luăm în considerare atunci când mergem în drumeții este să fim foarte atenți și să nu confundăm „pătrunjelul sălbatic” cu „pătrunjelul adevărat”. Deși arată la fel în privința culoarea și formă, cel „sălbatic” poate duce la grave probleme digestive.

Citește și: De ce să nu plantezi mentă în grădina ta. E periculoasă, puţini români ţin cont de acest aspect